Stil jete

Potomania apo pirja e tepërt e ujit, një problem i shëndetit mendor dhe jo vetëm

Potomania apo pirja e tepërt e ujit, një problem i shëndetit

Pirja e ujit është e rëndësishme për shëndetin dhe hidratimin e trupit, veçanërisht në periudha të caktuara të vitit. Ka edhe nga ata që kanë problemin e kundërt dhe që konsumojnë më shumë ujë se normalja. Ky fenomen ka një emër dhe quhet Potomania dhe është një problem i shëndetit mendor që prek rreth 3-5% të njerëzve.

është në familjen e problemeve të tilla si çrregullimet e të ngrënit anoreksia dhe bulimia. Pra është një simptomë që mund të rrëfejë një problem të shëndetit mendor.

Pototamia nuk duhet nënvlerësuar pasi mund të çojë në pasoja të rënda për trupin. Nëse sasia e ujit që merret është shumë më e madhe se ajo që nxirret nga trupi përmes djersës dhe urinës, shkakton komplikime.

Potomania, nga latinishtja "potus" që do të thotë “të pish”. Kërkesa ditore e një të rrituri që nuk ka sëmundje të veçanta është rreth 1.2 litra ujë, shtuar ujin e konsumuar përmes ushqimeve të caktuara. Kjo lejon ekuilibrin e duhur të marrjes dhe eliminimit të lëngjeve përmes urinimit dhe djersitjes.

Nga ana tjetër, ky çrregullim çon në ndjenjën e nevojës për të pirë ujë edhe kur trupi nuk e kërkon atë. Karakteristikat e potomanisë e bëjnë atë pjesë të çrregullimit të të ngrënit. Ashtu si çrregullime të tjera të këtij lloji, në fakt, potomaniaku zbaton një seri ritualesh obsesive dhe mekanizmash kontrolli jo-racional që synojnë marrjen e sasive të ujit në mënyrë që të përjetojnë një ndjenjë kënaqësie. Siç do ta shohim më vonë në shkaqet dhe simptomat, ankthi dhe shqetësime të ngjashme psikologjike janë të lidhura ngushtë me potomaninë.

Potomania mund të ndodhë si pasojë e disa sëmundjeve të tilla si diabeti, çrregullime të veshkave ose metabolike. Potomania psikike është ndoshta forma më e rrezikshme, sepse shkaqet nuk dihen ende qartë dhe pasojat mund të jenë edhe më serioze. Janë të përfshirë faktorë të shumtë me origjinë psikologjike, gjenetike dhe mjedisore.

Mendohet se çrregullimi mund të burojë nga anomalitë funksionale të hipotalamusit dhe hipokampusit, por edhe si efekt anësor i marrjes së ilaçeve psikotrope. Ka edhe raste të potomanisë për shkak të sjelljeve të diktuara nga stimuj të pasaktë. Për shembull, me idenë për të qëndruar mirë të hidratuar, disa njerëz gradualisht rrisin sasinë e ujit që konsumojnë në ditë për të tejkaluar në 5 litra.

Shfaqja më e dukshme e potomanisë është dëshira për të pirë ujë. Kjo simptomë shoqërohet me shenja të tjera pasuese:

prodhimi i urinës prej më shumë se 3 litra në ditë, i quajtur poliuri

etje e fortë, e pa justifikuar nga dehidrimi i vërtetë

vlera të ulëta të osmolaritetit në serum

dhimbje koke

lodhja dhe dobësia e muskujve

nervozizëm

djersitje

Këto simptoma shkaktohen kur trupi nuk është në gjendje të eliminojë fiziologjikisht lëngjet e tepërta.

Fillojmë të flasim për Potomaninë kur uji i marrë tejkalon 3-5 litra në ditë dhe bëhet serioz pas 7 litrave.