Stil jete

Prindërit që rritin fëmijë inteligjentë dhe të sigurt bëjnë gjithmonë 5 gjëra gjatë ‘kohëve të vështira’

Prindërit që rritin fëmijë inteligjentë dhe të


Ne të gjithë duam të rrisim fëmijë elastikë , të sigurt dhe inteligjentë. Një psikolog i specializuar në zhvillimin e adoleshentëve, thotë se çelësi është që prindërit t’ju ofrojnë siguri që në moshë të re.

Fëmijët, veçanërisht adoleshentët dhe të rinjtë, ndonjëherë kanë nevojë për një vërtetim se ajo që ata mendojnë dhe ndjejnë është normale dhe në rregull. Në fakt, psikologët besojnë se vërtetimi është një nga mjetet më të fuqishme të prindërimit, dhe megjithatë shpesh lihet jashtë programeve tradicionale të trajnimit të prindërve në sjellje.

Vërtetimi i ndjenjave të fëmijës suaj nuk do të thotë domosdoshmërisht se ju i falni ose pajtoheni me veprimet që ai bën. Thjesht do të thotë të tregosh se i dëgjon, i kupton dhe i pranon.

5 mënyra për që përdorin prindërit e suksesshëm sipas psikologëve:

1. Ata normalizojnë përvojat

Miqësitë i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë aftësi të rëndësishme jetësore, por asnjëra nuk është e përsosur.

Kujtojini fëmijës tuaj se të gjitha miqësitë kalojnë nëpër ulje dhe ngritje. Në marrëdhëniet e qëndrueshme, miqtë e ngushtë në mënyrë të pashmangshme zhgënjejnë dhe irritojnë herë pas here.

2. Ofrojnë rehati fizike

Disa studime kanë gjetur përfitimet e kontaktit ndërpersonal. Për shembull, përqafimi mund të ulë presionin e gjakut dhe të rrënjos një ndjenjë kujdesi dhe sigurie.

Le të themi se fëmija juaj po ndihet i mërzitur për diçka. Para se të thoni një fjalë të vetme, mund t’i fërkoni shpinën, t’i përqafoni ose t’i mbani dorën.

3. Ata mësojnë se cilësia e kalon sasinë

Një studim zbuloi se adoleshentët që kishin shumë miq - por më sipërfaqësorë – në shkollë, ishin më të shqetësuar.

Plus, ndryshe nga sa mendojnë shumica e fëmijëve, të qenit popullor nuk e lehtëson vetminë.

Sigurojeni fëmijën tuaj se nuk ka nevojë për qindra miq, qoftë në rrjetet sociale apo në jetën reale. Disa do të mjaftojnë, për sa kohë që ata janë besnikë, të besueshëm dhe mbështetës.

Hulumtimet tregojnë se së bashku me pranimin nga bashkëmoshatarët, të

4. Ata fokusohen në gjërat pozitive

Shpesh shoh fëmijët të ndalen në një zhgënjim të vogël shoqëror, i cili në atë moment duket më i madh dhe më urgjent se të gjitha gjërat pozitive në jetën e tyre.

Ndërsa ndjeni ndjeshmërinë për shqetësimin e fëmijës suaj, ripërqendrimi i vëmendjes së tij në triumfet dhe kënaqësitë e tij më të fundit i lejon ata të vlerësojnë gjërat që me të vërtetë kanë rëndësi.

5. Ato japin shpresë

Tregojini fëmijës tuaj se megjithëse po kalon një kohë të vështirë tani, ajo nuk do të zgjasë përgjithmonë. Gjërat do të përmirësohen. Kjo nuk është një trillim. Situatat sociale do të ndryshojnë sepse fëmijët do të ndryshojnë.

Tiranapost.al