Stil jete

Pse burrat nuk kanë shokë të ngushtë?

Pse burrat nuk kanë shokë të ngushtë?

Miqësitë nuk kanë të bëjnë vetëm me ata me të cilët uleni në autobusin e shkollës ose luani së bashku në ekipin tuaj të bejsbollit të fëmijërisë – ato janë një komponent thelbësor i përvojës njerëzore, thonë ekspertët.

Por krijimi dhe mbajtja e miqësive të thella dhe kuptimplota si i rritur është e vështirë, veçanërisht për burrat, sipas hulumtimit.

Më pak se gjysma e meshkujve raportojnë se janë të kënaqur me miqësitë e tyre dhe vetëm rreth 1 në 5 thanë se kishin marrë mbështetje emocionale nga një mik në javën e fundit, krahasuar me 4 në 10 gra, sipas një sondazhi të vitit 2021 nga Qendra e Anketave në Amerikë.

Rënia e miqësive mes burrave fillon rreth adoleshencës së mesme dhe të vonë dhe bëhet më e fortë në moshën madhore. Dhe ata që mbajnë miqësi me burra të tjerë thonë se priren të kenë nivele më të ulëta të intimitetit emocional sesa raportojnë gratë.

Të gjithë njerëzit kanë aftësinë dhe dëshirën e lindur për lidhje të ngushta, emocionalisht intime me të tjerët. Ne kemi nevojë për këto marrëdhënie për të mbijetuar si foshnja dhe më pas për të lulëzuar ndërsa rritemi.

Hulumtimet kanë treguar se miqësitë e ngushta mbrojnë shëndetin tonë mendor dhe fizik. Dhe burrat që i japin përparësi atyre marrëdhënieve po luftojnë një nga gjërat më të dëmshme për shëndetin e njeriut - vetminë.

Ashtu si shumë burra përpiqen të hanë siç duhet, të ushtrojnë, të kenë sukses në karrierën e tyre dhe të rrisin fëmijë, burrat duhet t'i japin përparësi edhe zhvillimit të miqësive si të rritur.

Pse është kaq e vështirë?

Kur studiuesi filloi për herë të parë të kryente kërkime mbi miqësitë e meshkujve në 1995, shumë pjesëmarrës supozuan se sondazhi i tij kishte të bënte me homoseksualitetin. Të tilla stereotipe se lidhja mashkullore do të ishte, ose do të bëhej, përvojë seksuale janë të pasakta, por zbuluan disa nga ato që mund të pengojnë disa burra nga miqësitë e thella.

Supozimet 27 vjet më vonë mund të jenë të ndryshme, por presionet sociale janë ato që e bëjnë të vështirë për burrat të shprehin cenueshmërinë dhe intimitetin e nevojshëm për miqësitë e ngushta.

Ne të gjithë kemi lindur me dy anë të vetes: anën e fortë që është stoike dhe e pavarur dhe atë të butë që është e prekshme dhe e ndërvarur.

Njerëzit e nënvlerësojnë ndjeshëm se sa shumë i vlerësojnë miqtë dhe të njohurit e tyre të vjetër që dëgjojnë prej tyre.

Pse duhet të kontaktoni miqtë e vjetër

Ana e fortë është karakterizuar si mashkullore dhe e preferueshme në thelb, dhe ana e butë është parë si femërore dhe më e vogël.

Djemtë marrin mesazhe që të rriten dhe të “përshtaten” do të thotë të heqin dorë nga ajo anë e butë – një mentalitet që neuroshkenca, shkenca sociale dhe psikologjia e zhvillimit tregojnë se është e dëmshme për ta.

Nëse kjo është një gjë femërore, bëhet dobësi nëse (burrat) pranojnë se kanë nevojë për miqësi.

Burrat që ishin më të kufizuar emocionalisht, të përqendruar te pushteti dhe që shënuan rezultate të larta në sondazhet që matin homofobinë, kanë më pak gjasa të kenë miqësi intime dhe të ngushta.

Dhe dëshira për t'u ashpërsuar dhe për të mos treguar kurrë dobësi që i kufizon burrat nga miqësia mund t'i çojë ata në vetmi, dhunë dhe zemërim.

Nëse i rrisim fëmijët që të shkojnë kundër natyrës së tyre, nuk duhet të habitemi nëse disa nga ata fëmijë rriten për të luftuar.