Stil jete

Pse çunat donzhuanë na tërheqin dhe eksperimenti me pëllumbat

Pse çunat donzhuanë na tërheqin dhe eksperimenti me

Shkenca magjepsëse që qëndron pas varësisë ndaj djemve. është interesante sesi një eksperiment i thjeshtë me pëllumbat shpjegon pse përgjthësisht vajzat tërhiqen nga djemtë e lëvizur, nga ata që janë të paqëndrueshëm në lidhje e që rrjedhimisht të çojnë drejt një lidhjeje toksike.

Eksperimenti me pëllumbat

Në një kafaz ishte pëllumbi numër 1. Sa herë që tërhiqte një levë, i vinte ushqimi.

Në kafazin tjetër ishte pëllumbi numër 2. Fillimisht, sa herë që edhe ky pëllumb lëvizte levën, i vinte ushqimi.

Më pas, pëllumbit numër dy i vinte ushqimi, por një herë në gati 20 të lëvizura të lë levës.

Kurse pëllumbit numër 1, vijonte t`i vinte ushqim sa herë që prekte levën.


Çfarë u kuptua?

Në rastin e dytë, pra tek pëllumbi numër dy, ushqimi mezi pritej dhe entuziazmi ishte më i madh sesa në rastin e parë që ushqimi vinte me çdo prekje të levës.

Psikologët kuptuan se i njëjti entuziazëm dhe tërheqje vjen edhe në rastin e marrëdhënieve dhe jo vetëm. Jemi të prirur të tërhiqemi nga gjërat që mezi i presin dhe fakti do ta marrim apo jo diçka, na tërheq më shumë sesa gjëja e sigurtë. Pra, i bën mesazh dhe është shumë më interesante të presësh do të krthejë përgjigje apo jo, sesa ta kesh të sigurt se do të të kthejë. Edhe pse kjo e dyta është më e mira dhe lidhja më e shëndetshme.

Kjo shpjegon pse njerëzit qëndrojnë në lidhje toksike, por edhe pse tërhiqen nga lojërat e fatit. E fitoj apo jo? Siç eksperimenti me pëllumbat tregon, duket diçka interesante.