Stil jete

Pse disa burra përjetojnë simptoma kur gruaja është shtatzënë?

Pse disa burra përjetojnë simptoma kur gruaja është

Lodhja, të përzierat dhe refluksi janë disa nga simptomat që një grua mund të ketë gjatë fazave të caktuara të shtatzënisë së saj. Ajo që para pritet, apo nuk i kushtohet rëndësi është fakti se edhe burrat kanë simptoma.

Si quhet ky fenomen dhe çfarë kuptimi ka

Kur një çift pret një fëmijë, ata mund të ndajnë diçka më shumë sesa gëzimin, dyshimet dhe orët e gjata të blerjeve për të mirëpritur fëmijën e tyre. Shanset janë që ata gjithashtu të ndajnë disa simptoma.

Ky fenomen është i njohur si "sindromi couvade". Emri vjen nga frëngjishtja, dhe do të thotë diçka si "të çelësh". Sidoqoftë, mund ta dini me emrin e tij më të njohur: shtatzënia simpatike. Një mashkull mund të përjetojë nivele të ndryshuara të hormoneve, të përziera, shtim në peshë, lodhje, pagjumësi, madje edhe dhimbje të lindjes, në varësi të rastit.

Ndërsa kjo gjendje nuk është pranuar ende plotësisht si një çrregullim i lidhur me shëndetin, ka dallime mendimesh midis mjekëve dhe shkencëtarëve për atë që e shkakton këtë gjendje. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht natyrën e sindromës.

Megjithatë, disa studime kanë zbuluar se kjo gjendje është mjaft e zakonshme. Mund të prekë një përqindje të madhe të baballarëve të ardhshëm. Rezultatet mund të ndryshojnë në varësi të kombësisë së tyre dhe simptomat mund të shfaqen në fund të muajit të tretë ose më tej përgjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë së një gruaje.

Pse ndodh sindroma couvade

Edhe pse ekspertët ende nuk e dinë pse disa partnerë meshkuj shfaqin këto simptoma, ekzistojnë një numër teorish që janë përpjekur ta shpjegojnë atë.

Sipas studiuesve të caktuar, mund të jetë një përgjigje e somatizimit. Ndërsa emri mund të duket i frikshëm, simptomat somatike janë thjesht simptoma fizike që kanë një rrënjë emocionale. Mendoni, për shembull, kur jeni të dashuruar ose shumë të ngazëllyer dhe ndjeni "flutura në stomakun tuaj". Mund të ndodhë që stresi dhe pritja e një foshnje të re dhe përgjegjësitë e reja me të cilat vjen atësia mund të prodhojnë simptoma te burrat, të ngjashme me ato të përjetuara gjatë shtatzënisë.

Studiues të tjerë pohojnë se sindroma couvade mund të shkaktohet nga një seri ndryshimesh hormonale që pësojnë burrat kur partneri i tyre është shtatzënë. Ata mendojnë se mund të ketë një reduktim të prodhimit të testosteronit dhe kortizonit dhe një rritje të prolaktinës dhe estrogjenit.

Nga ana tjetër, ka shkencëtarë që besojnë se sa më i përfshirë është një baba i ardhshëm me shtatzëninë dhe lindjen e partneres së tij, aq më shumë ka të ngjarë që ai të ndajë të njëjtat shqetësimi fizike me të. Do të ishte një mënyrë për të shprehur ndjeshmërinë me nënën dhe një dëshirë të fortë për t'u identifikuar me rolin e tij të ri si baba.

Si ta menaxhoni gjendjen nëse ndodh

Për fat të mirë, sapo një grua të lindë, simptomat e partnerit të saj ka të ngjarë të zhduken shpejt. Ndërkohë, mund të jetë një ide e mirë të mbani në mend se këto nuk janë asgjë tjetër përveç sëmundjeve të përkohshme që nuk do të vënë në rrezik shëndetin e askujt. Mënyra më e mirë për t'i trajtuar ato është të gjeni mënyra për t'i lehtësuar ato.

Disa nga opsionet e rekomanduara janë që të bëni palestër ose edhe të meditoni. Ju gjithashtu mund të merrni ilaçe natyrale dhe mbi të gjitha, është e rëndësishme të keni një dietë të ekuilibruar për të luftuar sikletin në stomak ose, nëse është e nevojshme, të bëni terapi për një zgjidhje më të personalizuar. Në çdo rast, mos ngurroni të konsultoheni me një mjek.