Stil jete

Pse katër në pesë persona me sëmundje autoimune janë gra?

Pse katër në pesë persona me sëmundje autoimune janë

Shkencëtarët kanë zbuluar se pse më shumë femra vuajnë nga sëmundjet autoimune në krahasim me meshkujt.

Sëmundjet autoimune, si lupusi dhe artriti reumatoid, janë gjendje ku sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat normale.
Rreth katër në çdo pesë pacientë me këto sëmundje janë femra.

Sipas një studimi të ri të udhëhequr nga studiues në Universitetin e Stanfordit dhe të publikuar në revistën Cell, mund të ketë të bëjë me dy kromozomet X të grave.

Tek gjitarët, seksi biologjik përcaktohet nga kromozomet, ku femrat kanë dy kromozome X dhe meshkujt kanë një kromozom X dhe një Y.
Me dy kromozome X, ekziston rreziku i mbiprodhimit të proteinave.

Një molekulë e quajtur Xist luan një rol vendimtar duke inaktivizuar një nga kromozomet X në qelizat e grave, duke parandaluar këtë mbiprodhim.

Megjithatë, studiuesit zbuluan se Xist gjithashtu prodhon kombinime molekulare të çuditshme që mund të shkaktojnë një përgjigje autoimune.
Studimi sugjeron se Xist përveç gjenetikës luan një rol në shkaktimin e autoimunitetit.
Studiuesit shpresojnë se ky studim mund të ndihmojë në zbulimin e ardhshëm të kushteve autoimune dhe të çojë në trajtime më të mira.