Stil jete

Puthja romantike është 1000 vjet më e vjetër se sa mendohej më parë

Puthja romantike është 1000 vjet më e vjetër se sa mendohej

A e keni pyetur veten kur njerëzit filluan të puthin për herë të parë?

Mendohu përsëri. Shkencëtarët kanë rishqyrtuar provat që sugjerojnë se puthja romantike në fakt filloi rreth vitit 2500 p.e.s. në Irak, Siri dhe Egjiptin e sotëm. Përpara kësaj, provat më të hershme të puthjeve romantike datonin rreth vitit 1500 p.e.s. në Indisë moderne.

Në një artikull të botuar në revistën amerikane “Science”, studiuesit thonë se tekstet e anashkaluara më parë nga Mesopotamia e lashtë (Siria dhe Iraku i sotëm) sugjerojnë se puthjet romantike bëheshin si nga çiftet e martuara, ashtu edhe nga të dashuruarit. Përveç kësaj, janë gjetur pllaka balte në të cilat vizatimet tregojnë çifte të angazhuara në puthje romantike që në kohët e lashta.

Ndërsa puthja duket të jetë universale në ditët e sotme, shkencëtarët nuk besojnë se kjo ka qenë gjithmonë rastësi, veçanërisht për puthjet romantike. Megjithatë, puthjet jo romantike si puthjet miqësore, ose prindërore duket se kanë qenë të zakonshme për të gjitha shoqëritë historike.