Stil jete

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Kompania globale e lëvizshmërisë ECA International ka publikuar listën e saj vjetore të qyteteve më të shtrenjta në botë për të jetuar dhe sërish Hong Kongu kryeson listën.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Kompania llogarit listën bazuar në disa faktorë, duke përfshirë çmimin mesatar të produkteve shtëpiake si qumështi dhe vaji i gatimit, qiraja, shërbimet komunale, tranziti publik dhe fuqia e monedhës vendase.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Është e sigurt të quhet Azia kontinenti më i shtrenjtë, me pesë qytete - Hong Kong, Tokio , Shangai, Guangzhou dhe Seul - që janë në top 10.

Pra, cilat qytete janë renditur më poshtë se në vitet e mëparshme?

Parisi, i cili ka kryesuar listën e ECA në të kaluarën, doli nga 30 vendet e para. Madridi, Roma dhe Brukseli ranë gjithashtu.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Faktorët e jashtëm si politika dhe konfliktet ndërkombëtare mund të luajnë një rol. Pushtimi rus i Ukrainës dhe sanksionet shoqëruese të vendosura nga shumë vende nënkuptonin që Moska u rendit në vendin e 62-të dhe Shën Petersburgu zbarkoi në vendin e 147-të.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Qyteti më i shtrenjtë në Evropë është Gjeneva e Zvicrës, që është në vendin e tretë pas Hong Kongut dhe Nju Jorkut. Zvicra përdor frangun zviceran në vend të euros.

Pandemia e koronavirusit, natyrisht, ka luajtur një rol në zinxhirët e furnizimit global dhe faktorë të tjerë ekonomikë.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Renditjet e tjera

ECA International nuk është e vetmja kompani që rendit qytetet e botës bazuar në ekonomi.

Njësia e Inteligjencës Economist (EIU) me qendër në Londër publikon indeksin e saj të kostos botërore të jetesës çdo dhjetor. Në vitin 2021, Tel Avivi mori çmimin për vendin më të kushtueshëm për të jetuar, me Parisin dhe Singaporin që barazojnë në vendin e dytë.

Qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Hong Kongu ishte në vendin e pestë, pas Zyrihut. Në vitin 2020, Hong Kongu, Zyrihu dhe Parisi ndanë numrin një.

Qytetet më të shtrenjta në botë

1. Hong Kongu

2. Nju Jork

3. Gjenevë

4. Londër

5. Tokio

6. Tel Aviv

7. Zyrih

8. Shanghai

9. Guangzhou

10. Seul