Stil jete

Sektori i preferuar i Gen Z për të punuar nuk është teknologjia

Sektori i preferuar i Gen Z për të punuar nuk është

Media dhe argëtimi janë industria kryesore në të cilën Gen Z dëshiron të punojë, duke mposhtur teknologjinë, kujdesin shëndetësor dhe arsimin, sipas një raporti të ri realizuar nga Samsung dhe Morning Consult.

Raporti, i cili anketoi mbi 1000 amerikanë të moshave 16 deri në 25 vjeç, zbuloi se Gen Z vlerëson punët dhe karrierat fleksibël, krijuese ku ata mund të mbajnë një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë.

"Stil i jetesës është një pjesë shumë e rëndësishme," thotë Ann Woo, kreu i korporatave në Samsung Electronics America. “Media dhe argëtimi është një industri krijuese që ofron fleksibilitet dhe vetë-shprehje, dy nga atributet më të rëndësishme që punëtorët e rinj vlerësojnë kur zgjedhin një punë.”

Për të qenë të drejtë, viti 2023 ka qenë një vit i vështirë për të punuar në media dhe argëtim. Të dy anëtarët e WGA dhe SAG-AFTRA hynë në grevë për disa muaj dhe kompanive u është dashur të përballen me rënien e të ardhurave nga reklamat.

Vetëm 'entertainment' ka humbur mbi 44,000 vende pune që nga maji, të paktën pjesërisht për shkak të grevave, raporton Byroja e Statistikave të Punës.

Megjithatë, Gen Z është një brez social që i kushton një vlerë të lartë ndikimit të komunitetit dhe shoqërisë mbi sigurinë e punës në karrierën e tyre.

Në disa sondazhe, duke përfshirë atë nga Samsung dhe Morning Consult, ekuilibri i fortë mes punës dhe jetës, mundësitë e të mësuarit dhe zhvillimit dhe liria krijuese u renditën si prioritetet kryesore për profesionistët e hershëm të karrierës.

Gen Z dëshiron të bëhet ndikues - ose të ketë lirinë për të ndryshuar mendje

Shumë të rinj e shohin ndikimin e mediave sociale si një rrugë të qëndrueshme karriere.

Sipas një raporti të fundit nga Morning Consult, rreth 57% e Gen Zers thanë se do të donin të bëheshin ndikues nëse u jepej mundësia.

Popullariteti në rritje i platformave të tilla si TikTok, Instagram dhe YouTube ka krijuar një klasë të re sipërmarrësish të quajtur "krijuesit", një grup që përfshin përkthyes të pavarur, trajnerë biznesi, lojtarë dhe profesionistë të tjerë që ndajnë dhe fitojnë para me ekspertizën e tyre në këto platforma.

Edhe pse më shumë të rinj e kthejnë vëmendjen e tyre drejt ndikimit dhe sipërmarrjes, kjo nuk do të thotë se ata do të qëndrojnë në këto karriera përgjithmonë.

Gen Z planifikon ta ndryshojë karrierën, gjithsesi.

40% e Gen Z kanë një ngutje të bëhen të vetëpunësuar dhe të tjerë shpresojnë të dalin në pension herët.