Stil jete

Shenjat që tregojnë se jeni në një marrëdhënie të shëndetshme

Shenjat që tregojnë se jeni në një marrëdhënie

Një qëllim në jetë për shumë prej nesh është të jenë në marrëdhënie të lumtur dhe të shëndetshme, por shumica mund të bien dakord që arritja e kësaj është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Rrjetet sociale vazhdimisht na ushqejnë me nocionin se romanca dhe seksi janë përbërësit kryesorë të një marrëdhënieje, të paktën fillimisht.

Njerëzit janë krijesa instiktive në thelb dhe megjithëse praktikat tona të çiftëzimit nuk drejtohen në mënyrë instinktive si ato të krijesave të tjera, ka ende shumë për të zgjedhur partnerët.

Ne mund të jemi thelbësisht logjikë dhe praktikë në zgjedhjet tona, por ka diçka në përbërjen tonë që përpiqet për llojin e gjeneve që duam t'i kalojmë brezit tjetër.

Duke thënë këtë, le të kthehemi te ajo që vërtet mban një marrëdhënie me kalimin e kohës, veçanërisht pasi skuqja e parë e tërheqjes është zbehur. Romanca dhe seksi janë jetike për çdo marrëdhënie intime. Por nuk ka asnjë justifikim për tu dembeluar ndërsa romanca futet në rutinën e jetës së përditshme.

Ne të gjithë duhet ta dimë se do të ketë ulje dhe ngritje dhe tërbime brenda çdo marrëdhënieje.

Për ti shmangur ato partnerët duhet të gjejnë mënyra për të komunikuar në mënyrë që ekuilibri i tyre të mos prishet.

Le të merremi me çështjen thelbësore: Si të kuptoni nëse jeni në një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme? Më poshtë do të gjeni të renditura disa “kritere” sipas psikologëve:

-Ju dhe partneri juaj jeni në të njëjtën faqe për sa i përket vlerave tuaja themelore dhe qëllimeve të jetës. Ju të dy e dini se çfarë dëshironi nga jeta, cilat janë qëllimet tuaja të përbashkëta, çfarë dëshironi të arrini në jetë dhe jeni të vendosur për t'i arritur këto së bashku.

-Ekziston një ndjenjë e fortë besimi midis jush. Ju diskutoni hapur gjithçka, të mirën, të keqen dhe të shëmtuarën. Nuk ka agjendë të fshehur dhe sekrete nga e kaluara juaj.

-Ju mbani identitetin tuaj brenda marrëdhënies dhe po kështu edhe partneri juaj. Kjo është kaq jetësore.

-Ju kaloni kohë cilësore së bashku duke bërë gjëra që përmbushin reciprokisht si dhe kohë cilësore përveç duke bërë atë që është e rëndësishme për ju individualisht.

-Ju inkurajoni njëri-tjetrin të rrittn dhe të ndryshojnë. Me fjalë të tjera, ju frymëzoni njëri-tjetrin të jetë.

-Ju dhe partneri juaj ndiheni të sigurt duke komunikuar nevojat dhe dëshirat personale.

-Ju respektoni dallimet e njëri-tjetrit edhe nëse nuk jeni dakord për çështje të rëndësishme.

-Secili prej jush kontribuon në marrëdhënie, çfarëdo që të jetë.

-Ju dhe partneri juaj respektoni lidhjet familjare dhe miqësitë e njëri-tjetrit.

*Artikulli i marrë nga Psychology Today. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.