Stil jete

Shkenca shpjegon pse disa lidhje me diferencë moshe funksionojnë e disa jo

Shkenca shpjegon pse disa lidhje me diferencë moshe funksionojnë e

Ka shumë stigma rreth lidhjes me dikë më shumë se 10 vjet më të madh apo më të ri se vetja. Njerëzit kanë tendencën t`i paragjykojnë këto lidhje duke i konsideruar si të destinuara për të marrë fund shpejt.

Megjithatë, shkenca thotë: Sipas disa studimeve, çiftet me një hendek të konsiderueshëm moshe kanë një besim dhe përkushtim më të fortë ndaj njëri-tjetrit dhe kanë më pak gjasa të ndiejnë xhelozi kur krahasohen me çiftet që janë moshatarë apo pa shumë diferencë moshe.

Shkenca shpjegon pse disa lidhje me diferencë moshe funksionojnë e

Diferenca ideale e moshës është 1 deri 3 vjet

Sipas disa studimeve, çiftet që kanë një diferencë moshe maksimale 3-vjeçare kanë më shumë shanse për një marrëdhënie të suksesshme dhe nivelet më të mëdha të kënaqësisë në marrëdhënien e tyre. Kjo është për shkak të disa arsyeve, si p.sh. të kesh kujtime të përbashkëta nga fëmijëria. Kjo mund të jetë e rëndësishme për të krijuar një ndjenjë të afërsisë, pasi ndoshta të dy jeni rritur me të njëjtat shfaqje televizive dhe muzikë, për shembull.

Këto marrëdhënie janë gjithashtu më të suksesshme, sepse ne kemi momente dhe pritshmëri të caktuara ndërsa rritemi. Ndërkohë, takimi me dikë me një hendek të madh moshe mund të nënkuptojë se marrëdhënia do të shpërbëhet më shpejt në 6 deri në 10 vitet e para.

Shkenca shpjegon pse disa lidhje me diferencë moshe funksionojnë e

Ana negative e takimit me dikë me një hendek të madh në moshë

Hulumtimet rreth çifteve me një diferencë të madhe moshe tregojnë se pas disa vitesh divorci është më i mundshëm sesa nëse jeni me dikë afër moshës tuaj. Studimi sugjeron që më i riu i marrëdhënies ndihet më parë më i pakënaqur dhe fillon divorcin. Arsyet për dështimin e marrëdhënies janë pengesa të tilla si mospasja e vlerave ose kujtimeve të përbashkëta dhe thjesht dëshira për gjëra të ndryshme në jetë.

Një tjetër pengesë e madhe mund të jetë hendeku i fuqisë, ku më i madhi në moshë ka tendencën të ketë kontroll mbi partnerin shumë më të vogël. Kjo përfundimisht bën që partneri më i ri të ndihet i kontrolluar dhe përgjegjësia të hidhet mbi partnerin tjetër.

Shkenca shpjegon pse disa lidhje me diferencë moshe funksionojnë e

Kur funksionojnë diferencat e mëdha të moshës

Megjithatë ka shumë gjëra pozitive në lidhjet me diferencë moshe. Nëse jeni duke u takuar me dikë më të madh, atëherë ka më shumë gjasa që të jeni të qetë. Ky partner mund të sigurojë mbështetje më të mirë emocionale, fizike dhe financiare.

Për ta bërë këtë të funksionojë, është e rëndësishme që të jeni fleksibël dhe të bëni kompromis për të përmbushur nevojat e njëri-tjetrit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse të dy mund të dëshironi gjëra të ndryshme në jetë. Ju mund të dëshironi stabilitet financiar dhe ata mund të duan fëmijë. Prandaj, komunikimi i qartë është thelbësor për t'u siguruar që ndani të njëjtat vlera dhe për të zgjidhur që në fillim çdo problem që lidhet me moshën.

Mosha nuk është faktori i vetëm për një marrëdhënie të lumtur.

Catherine Zeta-Jones dhe Michael Douglas dëshmojnë se ndonjëherë nuk ka një hendek perfekt në moshë kur bëhet fjalë për dashurinë. Ajo është 53 vjeç dhe ai është 78 vjeç dhe romanca e tyre është ende e ndezur më e fortë se kurrë.