Stil jete

Si e ndryshon leximi trurin tuaj, sipas neuroshkencës

Si e ndryshon leximi trurin tuaj, sipas neuroshkencës

Të gjithë e dimë se leximi përmirëson fjalorin tonë, zgjeron këndvështrimin tonë, na prezanton me ide të reja dhe rrit besimin. Është një zakon që të gjithë duhet ta përvetësojnë më shpejt dhe ta vazhdojnë gjatë gjithë jetës pasi konsiderohet si çelësi i suksesit. Sipas neuroshkencës, leximi jo vetëm që e mbush trurin tonë me informacion, por edhe e bën atë të funksionojë më mirë. Leximi obsesiv mund të riorganizojë mënyrën se si truri ynë mendon dhe përpunon gjërat në një mënyrë më të mirë.

Pse duhet të lexoni çdo ditë

Kur jemi fëmijë, ne jemi më të angazhuar në leximin dhe mësimin e gjërave të reja për botën që na rrethon. Por pas përfundimit të studimeve dhe arritjes së objektivave të karrierës, bëhemi më pasivë dhe zakoni i të lexuarit bie dhe në shumë raste thuajse merr fund. Leximi është thelbësor për njerëzit e të gjitha grupmoshave dhe madje të shpenzoni 30 minuta duke lexuar për gjërat që ju interesojnë është e mjaftueshme për të marrë përfitimet e tij. Kjo për shkak se leximi ka shumë përfitime afatshkurtra dhe afatgjata. Nuk është vetëm një mënyrë për të rritur ndërgjegjësimin për botën përreth jush, por është gjithashtu një lloj stërvitje mendore. Është po aq jetike sa një stërvitje fizike.

Si ndihmon rilidhja e trurit

Megjithëse nevojiten ende shumë kërkime në këtë fushë, ekspertët pajtohen se leximi është në thelb një stërvitje empatie. Na ndihmon të kuptojmë perspektivën e të tjerëve që mund të jetë krejt e ndryshme nga e jona dhe kështu rrit koeficientin tonë emocional (EQ). Në studimet e kryera për të kuptuar ndikimin e leximit, studiuesit mund të shihnin efektet e tij në valët e trurit. Nëse personazhi në libër është duke ushtruar, zona e trurit tuaj do të aktivizohet sikur jeni atje duke djersitur në palestër. Një studim tjetër sugjeron se librat që ju bëjnë të vini në dyshim jetën dhe gjërat rreth jush, ju ndihmojnë të përqendroheni dhe të kuptoni lehtësisht idetë komplekse. Ky aktivitet forcon aftësinë tuaj për të imagjinuar shtigje alternative, për të kujtuar detaje, skena dhe për të menduar për probleme komplekse. Të bën më të ditur, më të zgjuar dhe të çon një hap më afër suksesit.

Çfarë ndodh kur nuk lexoni sa duhet

Së pari, nëse nuk do të lexoni nuk do të fitoni njohuri, fjalori juaj do të kufizohej dhe aftësia për të arsyetuar gjithashtu do të jetë e ulet. Përveç kësaj, aftësia juaj për t'u përqendruar dhe empatizuar me njerëzit gjithashtu do të thahet me kalimin e kohës. Së dyti, të mos lexosh do të thotë të mos bësh ushtrime mendore dhe kjo do t'ju bëjë të prirur ndaj kushteve mendore të pleqërisë. Studiuesit vazhdimisht kanë vërtetuar se leximi dhe lojërat për zgjidhjen e problemeve mund të ndihmojnë në parandalimin e humbjes së kujtesës, zvogëlimin e rrezikut të stresit dhe parandalimin e llojeve të ndryshme të demencës tek të rriturit e moshuar.

Tiranapost.al