Stil jete

Si të kapërcesh një ditë të keqe

Si të kapërcesh një ditë të keqe

Të gjithë mund të kenë një ditë të keqe herë pas here. Duket si një klishe, por ka një thelb të së vërtetës. Ndonjëherë nuk ka as një arsye të qartë, por shpesh ndodh një episod apo situatë që shkatërron një ditë që nisi mirë, duke e shndërruar atë në një ditë jo të mirë.

Në të gjitha rastet është e rëndësishme të kuptosh se mund të ndodhë, mund t'i mbijetosh dhe mbi të gjitha është mirë të dish ta kalosh një ditë të keqe.

Çfarë mund ta shkaktojë një ditë të keqe?

Një ditë mund të përkeqësohet nga një moment në tjetrin për arsye të ndryshme, ose mund të fillojë keq për disa arsye që rrjedhin nga nata ose dita e mëparshme. Një nga bashkëpunëtorët kryesorë të një dite të keqe është gjumi me cilësi të dobët. Gjumi i keq nuk është aspak i këndshëm dhe është i dëmshëm për shëndetin tuaj mendor dhe fizik. Nëse nuk jeni në gjendje të flini në mënyrë adekuate, do të jeni të lodhur gjatë ditës, por edhe nervoz, madje edhe me humor të keq.

Një tjetër shkak që shkakton një ditë të keqe te shumë njerëz është moti i keq, i cili, si në rastin e atyre që vuajnë nga meteoropatia, është në gjendje të shkaktojë çrregullime të vërteta psikologjike dhe fiziologjike. Përfshirë një humor shumë negativ, nervozizëm dhe në rastet më të këqija gjendje depresive.

Janë të shumta edhe rastet që prishin një ditë në dukje të zakonshme, situata të përditshme. Për shembull, një vonesë në shkollë, në punë, në një takim në përgjithësi, e shkaktuar nga problemet e trafikut ose transportit.

Ose ora e ziles nuk funksionon. Edhe të zgjohesh vonë dhe i trembur mund t`ju prishë ditën.

Së fundi, të gjitha fatkeqësitë që në mënyrë të pashmangshme ju prishin humorin: humbja e portofolit, takimi me një person që dëshironi të shmangni, harrimi i drekës. Të gjitha situatat më serioze apo delikate, si lajmet e këqija, përfundimi i një lidhjeje, largimi nga puna, janë shumë më delikate dhe duhen trajtuar më me kujdes.

Po le të shohim se si të kapërcejmë një ditë të keqe me 7 këshilla dhe praktika që nuk duhen nënvlerësuar.

1. Pranoje

Këshilla e parë për të kapërcyer një ditë të keqe është ta pranoni atë. Pranoni që gjërat negative ndodhin dhe nuk ka plan për t'i shkaktuar ato, por thjesht rastësi. Për më tepër, është e rëndësishme të përqendrohesh në faktin se ato nuk ndodhin gjithmonë, por, si gjërat e bukura dhe pozitive, ndonjëherë ndodh një ditë e keqe, por ajo nuk përcakton pjesën tjetër të jetës tënde: të nesërmen fillon përsëri dhe do të jetë një ditë më e mirë.

2. Merrni kohë

Shpesh ditët negative janë edhe më të ngarkuara (dhe më kërkueset), të cilat nuk na japin mundësinë për të asimiluar të këqijat që ndodhin. Në fakt është shumë e rëndësishme të përpiqeni sa më shumë që të jetë e mundur për të marrë kohë me veten për të kapërcyer një ditë të keqe. Duke zbatuar metoda që ju ndihmojnë të relaksoheni në këto momente vetmie dhe qetësie.

Ka nga ata që e shohin të dobishëm meditimin. Qetësimi i mendjes ju ndihmon të mos bëni panik, gjithashtu qetëson trupin tuaj dhe keni më shumë besim se gjërat do të përmirësohen.

3. Lëreni avullin të dalë

Emocionet duhet të dalin disi dhe shpesh priremi t'i mbajmë ato, duke menduar se është më mirë t'i “ndreqim” pa shpërthyer. Për të kapërcyer një ditë të keqe, në vend të kësaj është pozitive të lësh ndenjat të dalin. Nëse ndjeni nevojën për të qarë ose për të bërtitur, është më mirë të gjeni një vend ku ndiheni të sigurt.

4. Shpërqendroni veten

Një këshillë e dobishme është të gjeni një shpërqendrim që e kthen ditën dhe e bën atë të kalojë më shpejt. Duke u ndalur në atë që shkoi keq nuk ju ndihmon ta kapërceni në një mënyrë pozitive. Ju mund të zgjidhni të bëni diçka vetëm nëse doni të shmangni kontaktin me njerëzit e tjerë. Një shëtitje, një kafe, një lojë në kompjuter, një serial në Netflix janë vetëm disa nga ato që mund t`ju bëjnë të ndiheni më mirë.

5. Flisni për të

Një ide e mirë kur keni një ditë të keqe është të ndani emocionet tuaja me dikë. Të flasësh për atë që të bën të ndihesh keq është e rëndësishme për të shmangur ndjesinë e peshës plotësisht mbi supet tuaja, si dhe për të fituar një këndvështrim të ri. Shumë herë, kur diçka na mundon, biseda me dikë është tashmë gjysma e zgjidhjes.

6. Merrni masa

Disa njerëz mund të menaxhojnë më mirë emocionet dhe ngjarjet e papritura nëse kanë bindjen për të bërë diçka për të zgjidhur problemin. Në këto raste, ndalimi për t'u çlodhur ose për të reflektuar mund ta përkeqësojë situatën dhe për këtë arsye është e këshillueshme që të merren masa në një farë mënyre. Nuk është gjithmonë e mundur të gjesh një zgjidhje efektive, por proaktiviteti dhe produktiviteti shpërqendrojnë dhe japin iluzionin se dita kalon më shpejt.

7. Nuk ka internet

Kur jeni duke kaluar një ditë të keqe, është e natyrshme që dikush të hyjë në rrjetet sociale për t'i bërë të ditur miqve se çfarë ka ndodhur. Kjo është gjithashtu një mënyrë që dikush të shfryjë dhe të ndajë problemet, por është e rëndësishme të kesh vetëdijen e duhur për atë që po ndodh.

Ndarja e një dite të keqe në mediat sociale, për shembull, mund të shkaktojë efektin e kundërt, duke e rritur problemin në mënyrë disproporcionale dhe eksponenciale. Në vend të kësaj, do të ishte më mirë të shkëputeni nga telefoni, uebi dhe mediat sociale, qoftë edhe për një kohë të shkurtër. Një detoks dixhital mjaftueshëm për të rikuperuar mirëqenien, duke kufizuar kontaktet që mund të rrisin stresin në vend që ta qetësojnë atë.