Stil jete

Si të menaxhoni zemërimin ndaj fëmijëve: 4 këshilla

Si të menaxhoni zemërimin ndaj fëmijëve: 4 këshilla

Edhe prindërit më të mirë humbasin durimin, debatojnë dhe zemërohen me fëmijët e tyre. Por a ka një mënyrë për të mos shpërthyer dhe bërtitur, për të mbajtur qetësinë dhe për të rritur fëmijët me butësi dhe përgjegjësi?

Mund të bëhet; hapi i parë është ndërgjegjësimi i emocioneve (përfshirë zemërimin). Këtu janë 4 këshilla se si të menaxhoni zemërimin ndaj fëmijëve.

1. Mendoni para se të veproni

Të gjithë e dinë se zemërimi të çon në thënien e gjërave që nuk doje t'i thoje dhe në bërjen e gjërave që nuk do doje t’i bëje.

Pra, jo reagimeve instinktive: është e rëndësishme, kur ndiejmë zemërim në rritje, të duhen disa minuta për t’u qetësuar.

Për shembull, është e mundur t'i shpjegoni fëmijës se çfarë ndjeni dhe t'i thoni që po largoheni për një moment pasi jeni duke u nxehur. Fëmija do të kuptojë se zemërimi është një emocion, se zemërimi është në rregull dhe se mund të flitet për të, por është mirë ta bëjmë më vonë, në mënyrën dhe kontekstin e duhur.

2. Jo sistemit të kërcënimeve dhe ndëshkimeve

Prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm se të vepruarit duke kërcënuar dhe ndëshkuar fëmijët e tyre është e gabuar dhe shpesh e dëmshme, pasi rrezikoni një përshkallëzim të sherrit dhe do të humbisni mundësinë për ta zgjidhur me pjekuri, si të rritur.

3. Mos përgjithësoni dhe mos absolutizoni

Një aspekt tjetër i rëndësishëm është shmangia e përgjithësimeve: nuk duhet absolutizuar një aspekt negativ i karakterit të fëmijës.

Nëse ka ndonjë gjë, prindërit duhet të flasin për atë që i zemëroi në mënyrë specifike; mos bëni gjykime të qarta se çfarë është ose çfarë duhet të jetë fëmija juaj.

4. Mos nxirrni tensione personale tek fëmijët

Prindërit ndonjëherë janë të stresuar nga problemet personale ose të punës , dhe në momentet më të vështira ata mund ta heqin zemërimin e tyre mbi fëmijët e tyre.

Tiranapost.al