Stil jete

Si t`u përgjigjesh atyre që të shajnë në darkat e festave

Si t`u përgjigjesh atyre që të shajnë në darkat e

Është darka e Krishtlindjeve dhe dikush thotë: Mos donte dhe pak sheqer kjo apo ke hall se shëndoshesh më shumë?

Ju keni dy opsione: t`i lini njerëzit të komentojnë, ose t`i ndaloni para se të fillojnë.

Huffington Post ka parashikuar disa skenarë që mund të ndodhin dhe përgjigjet që mund të jepen.

Skenari 1: Komente të padëshiruara për peshën tuaj

Pavarësisht nëse është pozitiv apo negativ, komentimi i trupit të të tjerëve është i papërshtatshëm. Nuk mund të jemi kurrë të sigurt se e dimë gjendjen shëndetësore të dikujt – ndoshta ata kanë humbur peshë për shkak të një sëmundjeje, kanë shtuar peshë për shkak të shtatzënisë ose kanë pësuar ndonjë ndryshim tjetër për arsye që nuk janë puna jonë (p.sh., duke luftuar me një çrregullim të të ngrënit) . Pra, edhe një koment në dukje pozitiv mund të ndikojë negativisht tek personi.

Jessi Kneeland, një trajnere e imazhit të trupit, rekomandon të përshtatni përgjigjen tuaj në varësi të asaj se kush po flet.

Nëse e doni atë person, ky mund të jetë vendi për të shpjeguar se si këto lloj komentesh ndikojnë tek ju ose tek të tjerët.

Provoni këto skenarë: “Preferoj të mos diskutoj trupin/peshën time. Kjo është vërtet personale.” Ose, “Ju lutemi mos bëni komente për trupin tim.”

Skenari 2: Komentet e padëshiruara për sa shumë ose sa pak hani

Sa shumë ose sa pak zgjidhni të hani është një preferencë personale dhe mund të luhatet në varësi të hormoneve, aktivitetit, shëndetit, moshës dhe humorit, ndër faktorë të tjerë. Zakonisht në festa hamë më shumë. Ka shumë histeri rreth shtimit të peshës gjatë pushimeve, por jini të sigurt – një vakt nuk çon në shtim të menjëhershëm të peshës.

Shpesh, gjykimi mund të fillojë brenda kokës suaj. Është e dobishme të flasësh për ushqimin në një mënyrë neutrale, në vend që të demonizosh ëmbëlsirën dhe të festosh anashkalimin e vakteve në përgatitje për darkën e gjelit të detit. Njerëzit duhet të shmangin identifikimin e ushqimeve si 'të mira' ose 'të këqija' ose 'të shëndetshme' ose 'të pashëndetshme'. Mundohuni të mbani mend se disa ushqime kanë më shumë lëndë ushqyese, por ato nuk janë moralisht superiore ndaj ushqimeve të tjera me më pak lëndë ushqyese dhe se të gjitha ushqimet sigurojnë lëndë djegëse për të cilën trupi ynë ka nevojë. Ushqimi i shëndetshëm nuk ju bën një person më të virtytshëm dhe nuk ju siguron një jetë më të gjatë.

Por herë të tjera, gjykimi mund të vijë nga miqtë ose anëtarët e familjes.

Në këtë skenar, provoni këto përgjigje: “Kjo nuk është çështje për diskutim”, “Mos e vrit mendjen fare”.

Skenari 3: Komentet e padëshiruara për zgjedhjet tuaja dietike

Është e rëndësishme të mbani mend se ju keni të drejtë të hani çfarëdo ushqimi që dëshironi. Edhe nëse jeni vegan, edhe nëse e hani mishin shumë është puna juaj. Si përgjigje do mjaftonte edhe: Më hahet!