Stil jete

Sot është dita e “jo-shoqërimit” në mediat sociale. Ja prova që vërteton se cilët persona kualifikohen për shoqëri

Sot është dita e “jo-shoqërimit” në mediat

Vazhdoni me pasjen pjesë të personave në mediat sociale që nuk ju bëjnë të ndiheni mirë? Prezantuesi i emisionit Talk, Jimmy Kimmel tha se sot është dita për t'i shkëputur ato lidhje.

Nisma e “jo-shoqërimit” filloi në vitin 2010 në emisionin e Kimmel, ku ai këshilloi audiencën e tij, "posto një përditësim statusi që thotë: ‘Unë po shpërngulem këtë fundjavë dhe kam nevojë për ndihmë". Njerëzit që përgjigjen janë miqtë tuaj. Të gjithë të tjerët nuk janë."

Ai e ka pranuar festën jozyrtare në shumë vite në vijim.

Që atëherë, bota virtuale është bërë më e integruar me atë fizike, si dhe më e ndarë politikisht. Me masën e informacionit që hasim përditë, është e rëndësishme të jemi selektivë se kush lejohet të hyjë në botën tonë virtuale, tha Suzana Flores, një terapiste klinike e licencuar në “Ochsner Health” jofitimprurëse të Neë Orleans-it dhe autore e librit "Facehooked".

“Mediat sociale janë një mjet shumë i mrekullueshëm për të na bërë të ndihemi më të lumtur, dhe anasjelltas mund të jetë dërrmuese sepse në botën e sotme, një botë virtuale, ne po marrim mesazhe të shumta nga burime të shumta gjatë disa kohëve të ditës. Mendja thjesht nuk është krijuar për të trajtuar të gjitha këto”, tha Flores.

Duhet energji emocionale për të filtruar postimet që ju afrojnë më shumë me njerëzit dhe ato që mund t'ju shqetësojnë, dhe akoma më shumë energji për të kuptuar se si t'i zhdukni ato ndjenja të këqija.

Ndërsa dikur do të debatonim personalisht me miqtë, do të pranonim të mos pajtoheshim dhe më pas të merrnim një birrë së bashku, ne tani po përdorim shpesh postime publike dhe mesazhe të izoluara për të komunikuar në mënyra që nuk do të kishim kurrë ballë për ballë, tha ajo.

Më keq akoma, me një fluks të tillë informacioni, njerëzit me të vërtetë kanë hapësirën e vëmendjes vetëm për të parë titujt dhe po debatojnë pa e kuptuar shumë nuancën, shtoi Flores.

"Ne duhet të jemi në gjendje t'i bëjmë këto biseda. Ne mendojmë se po i bëjmë këto biseda, por në të vërtetë nuk jemi duke I bërë," tha ajo.

Rezultati është se ndonjëherë është më mirë që ne të mos angazhohemi në internet, ku problemi nuk mund të zgjidhet gjithmonë. Kjo mund të nënkuptojë të bëni një pushim nga platformat online, të mos ndiqni, të hiqni miq ose madje të bllokoni njerëzit, postimet e të cilëve ju shkaktojnë stres, zemërim ose ankth.

Mund të jetë një vendim i vështirë për të shkëputur dikë nga bota juaj virtuale, kështu që Flores dha tre faktorë për t'u marrë parasysh kur merrni vendimin për t'u përfshirë në një bisedë, për të hequr ndjekjen e postimeve të tyre ose për t'i hequr miqësinë e tyre:

1- Unë zgjedh veten

Gjëja e parë që duhet marrë parasysh janë ndjenjat tuaja, tha Flores.

Ajo ju këshillon të dëgjoni trupin tuaj kur hasni në ato postime: Si ndihet trupi im? A më shkakton kjo stres?

“Nëse ndiheni si një shtrëngim në zonën e gjoksit… kjo është zakonisht një shenjë”, shtoi Flores.

"Ka të bëjë me vendosjen e kufijve si 'të lutem mos më dërgo mesazhe për këtë. Nuk bën asgjë për mua'," tha Flores.

2- Përpjekje e barabartë

Në vend të heqjes së miqve, mund të ketë një shtysë për të debatuar me ata që postojnë diçka që ju bën të ndiheni jo mirë, por jo çdo grindje do t'ia vlejë dëmin që mund të marrë për shëndetin tuaj mendor, tha ajo.

Besojini të kuptuarit tuaj të atij personi – qoftë ai mik, familje apo njohës i rastësishëm në internet – për të vendosur se sa të hapur do të ishin për të përshtatur energjinë tuaj, tha ajo. Ky kontekst e bën shpesh më të frytshëm debatin me njerëz që i njihni mirë dhe mund të parashikoni se si mund të duket një shkëmbim.

3- Nuk do të jem i pandershëm apo i nënvlerësuar

Nuk ka nevojë të qëndroni që dikush të tregohet mosrespektues, lëndues ose mizor ndaj jush në postimet e tij ose në bisedat që pasojnë, tha Flores.

Flores rekomandon që bisedat të bëhen personalisht apo edhe përmes telefonit, ku mund të ketë më shumë nuanca në diskutim, por edhe një tekst apo mesazh privat mund të bëjë që ‘topi të rrotullohet’.

Mund të duket si një punë e madhe të heqësh ndjekjen ose të heqësh miqësi dikë nëse bisedat nuk shkojnë mirë, por Flores theksoi se ruajtja e mirëqenies mendore është e rëndësishme dhe se veprimet që ndërmerr për t'u kujdesur për veten nuk duhet të jenë të përhershme.

"Gjithmonë mund të kontrolloni përsëri për të parë se si po ecin dhe nëse janë të mira për ju," shtoi ajo.

Tiranapost.al