Stil jete

Studiuesit po përpiqen të ringjallin tigrin Tasmanian, që u zhduk në vitet 30’

Studiuesit po përpiqen të ringjallin tigrin Tasmanian, që u zhduk

Studiuesit në Australi dhe SHBA po fillojnë një projekt miliona dollarësh për të ringjallur tigrin Tasmanian.

I fundit vdiq në vitet 1930.

Ekipi që qëndron pas projektit thotë se specia mund të rikrijohet duke përdorur qelizat staminale dhe teknologjinë e modifikimit të gjeneve dhe tilacina e parë mund të rifutet në natyrë pas 10 vitesh.

Ekspertë të tjerë janë skeptikë dhe sugjerojnë se zhdukja është thjesht fantashkencë.

Studiuesit po përpiqen të ringjallin tigrin Tasmanian, që u zhduk

Grupi i shkencëtarëve australianë dhe amerikanë planifikon të marrë qeliza burimore nga një specie e gjallë me AND-në e ngjashme, dhe më pas të përdorë teknologjinë e redaktimit të gjeneve për të rikthyer specien e zhdukur - ose një përafrim të saj.

Popullsia e tigrave tasmanianë u zvogëlua kur njerëzit mbërritën në Australi dhjetëra-mijëra vjet më parë, dhe përsëri kur u shfaqën dingoes - një lloj qeni i egër.

Ideja e rikthimit të tigrit Tasmanian ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet. Në vitin 1999, Muzeu Australian filloi të ndiqte një projekt për klonimin e kafshës dhe që atëherë janë bërë përpjekje të ndryshme për të nxjerrë ose rindërtuar ADN-në nga mostrat.

Ky projekt i fundit është një partneritet midis shkencëtarëve në Universitetin e Melburnit dhe kompanisë Colossal me bazë në Teksas.

Firma amerikane bëri bujë vitin e kaluar me planet e saj për të përdorur teknologji të ngjashme të redaktimit të gjeneve për të rikthyer në jetë mamuthin - një arritje teknologjike ende për t'u realizuar.

Tiranapost.al