Stil jete

Svante Paabo, shkencëtari që renditi gjenomin e parë të Neandertalit fiton çmimin Nobel për mjekësi

Svante Paabo, shkencëtari që renditi gjenomin e parë të

Svante Paabo ka fituar çmimin Nobel për mjekësi për zbulimet e tij në lidhje me gjenomet e Neandërtalit dhe evolucionin njerëzor.

Komiteti i Nobelit tha se Paabo, një gjenetist suedez, përfundoi diçka në dukje të pamundur kur renditi gjenomin e parë të Neandertalit dhe zbuloi se Homo sapiens ndërthuret me Neandertalët.

Provat për zbulimin e tij u shfaqën për herë të parë në vitin 2010, pasi Paabo filloi metodat për të nxjerrë, renditur dhe analizuar ADN-në e lashtë nga kockat e Neandertalit. Falë punës së tij, shkencëtarët mund të krahasojnë gjenomet e Neandertalit me të dhënat gjenetike të njerëzve të gjallë sot.

Paabo ka punuar si drejtor i Institutit Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Leipzig, Gjermani që nga viti 1997, dhe është një studiues nderi në Muzeun e Historisë Natyrore të Londrës.