Stil jete

Ç’të bëni nëse e keni të vështirë të përshtateni me një situatë?

Ç’të bëni nëse e keni të vështirë

Ndryshimet janë pjesë e jetës së secilit, por nuk është gjithmonë e lehtë të përshtatesh me një situatë. Mund të bëhet fjalë për punë të reja, vendbanim ose ngjarje dramatike si sëmundje, humbje. Të mësoni të përshtateni me ndryshimet, edhe kur ato janë situata stresuese, do t'ju bëjë të ndiheni më të sigurt për të ardhmen.

Zgjidhni qëndrimin tuaj

Këshilla e parë për të mësuar për t'u përshtatur me një situatë është reflektimi. Para së gjithash, mund t'i lejoni vetes të shqetësoheni pak dhe të mendoni se si të përshtateni me ndryshimin.
Në fund të fundit, ne nuk mund të kontrollojmë gjithmonë atë që na ndodh në jetë. Nga ana tjetër, keni mundësi të zgjidhni se si ta trajtoni atë.

Mendoni për rëndësinë e qëndrimit tuaj

Ndoshta nuk e keni menduar më parë, por qëndrimi që mbani është i rëndësishëm për t'ju ndihmuar të përshtateni me një situatë që mendoni se është stresuese. Në të vërtetë, qëndrimi juaj mund të ndikojë shumë në mënyrën me të cilën i qaseni ndryshimit. Këto, nga ana tjetër, mund të ndikojnë edhe në nivelet e stresit dhe në rezultatin e veprimeve tuaja.

Kontrolloni modelet e të menduarit

Njerëzit e rritur kanë disa modele të menduari. Nëse ndërgjegjësoheni për modelet tuaja të të menduarit, duke shqyrtuar pikat e forta dhe të dobëta të tyre, do të keni më pak përpjekje në procesin e përshtatjes me një situatë.

Praktikoni vetë-bisedimin pozitiv

Duke folur për modelet dhe qëndrimet e të menduarit, për t'u përshtatur me një situatë, mund të jetë e dobishme të praktikoni vetë-bisedë pozitive. Kjo konsiston në kërkimin e anës së mirë të ndryshimit që ju shqetëson, por edhe në identifikimin e asaj që mund të ndryshoni vërtet.

Ndryshoni atë që mundeni
Një nga vështirësitë kryesore në përshtatjen me një situatë konsiston pikërisht në pranimin e ndryshimit në tërësi, si diçka që nuk mund të ndryshohet. Kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë. Përveç rasteve të rralla, në çdo situatë ekziston një pjesë, e madhe apo e vogël, e aspekteve që mund t'i ndryshoni. Për shembull, mund të mos jeni në gjendje të largoheni nga puna për arsye financiare.

Megjithatë, ju mund të ndryshoni qëndrimin tuaj kur jeni në punë, mënyrën se si lidheni me kolegët dhe menaxhoni stresin në momente pushimi.
Përshtatja me një situatë do të thotë të pranosh atë që nuk mund të ndryshohet dhe të ndryshosh atë që mund të ndryshohet. Ja se si mund të bëni ndryshime aty ku mundeni dhe të lehtësoni stresin.

Provoni përballjen e fokusuar

Nga ndryshimet e mundshme për t'iu përshtatur një situate, mund të dëshironi të provoni këtë teknikë.

Përballja e fokusuar në zgjidhje do të thotë të ndërmerrni veprime për të ndryshuar jetën tuaj aty ku jeni në gjendje dhe në aspektet që kanë më shumë rëndësi. Me fjalë të tjera, është një qasje më racionale ndaj ndryshimit.

Ndërtoni elasticitet përmes zakoneve të shëndetshme
Përveç ndryshimit të asaj që mund të bëni dhe pranimit të asaj që nuk mund ta ndryshoni, ka një gjë tjetër që mund të bëni për të përmirësuar aftësinë tuaj për t'u përshtatur me një situatë. Në fakt, ju mund të zhvilloni dhe konsolidoni elasticitetin tuaj, gjë që ju ndihmon të ndiheni më pak të stresuar në përgjithësi dhe më pak reagues ndaj streseve me të cilat mund të përballeni.

Kujdesuni për veten

Kur ndiheni të lodhur, pa frymë dhe të uritur, gjithçka ju duket më e vështirë? Kjo u ndodh të gjithëve, është fiziologjike të priresh të reagosh ndaj stresit në vend që t'i përgjigjesh atij. Përqendrohuni në kujdesin për trupin tuaj dhe do të keni një aftësi më të madhe për të menaxhuar zhgënjimin dhe stresin në jetën tuaj në përgjithësi. Mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë, thotë një shprehje.

Ushtroni

Ushtrimet janë një teknikë e vlefshme për menaxhimin e stresit dhe, për rrjedhojë, një truk për të zhvilluar elasticitetin dhe aftësinë për t'u përshtatur me një situatë stresuese.

Jini pozitiv

Mbajtja e një qëndrimi pozitiv është një gjë që mund të bëni për të bërë gjithçka në jetën tuaj më të lehtë. Kjo do të ndikojë në qëndrimin tuaj, i cili spontanisht do të bëhet pozitiv. E gjithë kjo kontribuon për t'ju bërë një person të aftë për t'u përshtatur me një situatë, cilado qoftë ajo.