Stil jete

'Testi i flamingos' që zbulon a ka rrezik të vdesësh në 7 vitet e ardhshme

'Testi i flamingos' që zbulon a ka rrezik të vdesësh

Jeta ka të bëjë me ekuilibrin. Njerëzit e moshës së mesme që nuk mund të mbajnë balancën me njërën këmbë për 10 sekonda janë në një rrezik të shtuar, madje dramatik, për të vdekur brenda shtatë viteve. Këtë e ka zbuluar një studim i ri.

Studiuesit analizuan 1,702 brazilianë midis moshës 51 dhe 75 vjeç që iu nënshtruan testit të shkurtër fizik dhe më pas gjurmuan shëndetin e tyre gjatë viteve në vijim.

Studimi, i botuar në British Journal of Sports Medicine të mërkurën e djeshme, pohon se testi i thjeshtë duhet të përfshihet gjatë aktivitetit fizik vjetor të një personi, pasi ai ofron 'informacion të dobishëm në lidhje me rrezikun e vdekshmërisë tek burrat dhe gratë e moshës së mesme dhe të moshuar'.

Si pjesë e të ashtuquajturit 'test flamingo', secilit pjesëmarrës iu kërkua të qëndronte zbathur në njërën këmbë, ndërsa këmbën tjetër e mbante të ngritur në ajër, sikur të imitonte një nga zogjtë rozë të nxehtë. Atyre iu kërkua gjithashtu të mbanin kokën drejt dhe krahët drejt anash për një kohëzgjatje prej 10 sekondash.

Nga 1702 pjesëmarrësit, 20% nuk ??ishin në gjendje të përfundonin testin.

Çuditërisht, testi u bë më i vështirë me kalimin e moshës. Vetëm 5% e pjesëmarrësve midis moshës 51 dhe 55 vjeç dështuan në testin e flamingos, me numrin që u rrit në 54% për njerëzit midis moshës 71 dhe 75 vjeç.

Megjithatë, përveç moshës më të madhe, ata që dështuan në test kishin më shumë gjasa të ishin mbipeshë dhe kishin tre herë më shumë gjasa të vuanin nga diabeti.

Nga ata që vdiqën, 17.5% nuk e kishin kaluar testin dhe vetëm 5% e kishin kaluar.

Studiuesit arritën në përfundimin se ekzistonte një rrezik 84% më i lartë i vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet për njerëzit që nuk ishin në gjendje të përfundonin testin e flamingos.

“Ne kemi nevojë rregullisht … të qëndrojmë me një këmbë, për të dalë nga një makinë, për të ngjitur ose për të zbritur një shkallë etj. Të mos kesh këtë aftësi ose të kesh frikë për ta bërë këtë, ka të ngjarë të lidhet me humbjen e autonomisë.