Stil jete

Treni i vjeshtës në Itali nga niset, ku mbërrin dhe sa kushton një udhëtim

Treni i vjeshtës në Itali nga niset, ku mbërrin dhe sa kushton

Imagjinoni një tren që kalon nëpër pyjet që kanë marrë ngjyrën e vjeshtës? Nuk është një ëndërr romantike, por treni italian i gjetheve, i cili do të niset për një sezon të ri udhëtimi.

Treni me gjethe: çfarë është?

Njihet si 'treni i gjetheve', por emri teknik është hekurudha Domodossola-Locarno, e quajtur zyrtarisht Vigezzina në Itali dhe Centovallina në Zvicër, e inauguruar që në 1923-shin.

Të gjithë bien në një mendje se është 'hekurudha panoramike më e bukur në Itali': 52 kilometra binarë - 32 në territorin italian dhe 20 në territorin zviceran - që ecin nga Piemonte në Zvicër duke kaluar mbi 83 ura dhe 31 tunele midis pyjesh e luginash.

Nga fillon dhe ku mbërrin

Treni me gjethe italiane niset nga Domodossola dhe mbërrin në qytetin zviceran të Lokarnos, në bregun verior të liqenit Maggiore. I gjithë itinerari mund të përfundojë në më pak se dy orë dhe është i mundur të nisë nga secili terminal.

Cila është periudha më e mirë për gjethet?

Edhe pse në disa zona është e mundur të admirosh gjethet që në shtator, tetori dhe nëntori janë periudha më e mirë për të shijuar plotësisht këtë mrekulli të natyrës. Dhe nga mesi i tetorit deri në mes të nëntorit futet në punë treni i gjetheve, i cili funksionon ekskluzivisht gjatë kësaj periudhe të vitit.

Treni me gjethe 2023

Për sezonin 2023, treni i gjetheve do të jetë aktiv për rreth një muaj, nga data 14 tetor deri më 11 nëntor. Bileta është e vlefshme për një ose dy ditë dhe, siç thamë, përfshin një ndalesë të vetme të ndërmjetme përveç terminalit.

Çmimet, rezervimet dhe biletat

Rezervimi është i detyrueshëm dhe përfshin vendin tuaj, çdo ndalesë të ndërmjetme dhe çdo shtesë për të udhëtuar në bordin e trenave panoramikë. Kostoja e biletës fillon nga 36 € dhe fëmijët nën 6 vjeç mund të udhëtojnë falas.

Të rriturit: Klasi i parë 50 € – klasi i dytë 40 € (e shtunë, e diel, festa dhe ditë para festave)
Të rriturit: Klasi i parë 46 € - klasi i dytë 36 € (ditët e tjera)

Fëmijët dhe të rinjtë e moshës 6 deri në 16 vjeç paguajnë gjysmë çmimi; nën 6 vjeç udhëtojnë falas nëse nuk zënë një vend.

Edhe pse treni nuk do të lëvizë deri më 14 tetor, tashmë është e mundur të rezervoni bileta nga data 18 shtator. Biletat mund të blihen online në faqen e internetit të Treno del Foliage.