Stil jete

Truri i njeriut po bëhet më i madh dhe ja çfarë do të thotë kjo për demencën

Truri i njeriut po bëhet më i madh dhe ja çfarë do të

Një studim i ri ka zbuluar se truri ynë po bëhet më i madh, gjë që mund të jetë një lajm i mirë për reduktimin e rrezikut të demencës.

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë analizuan të dhënat për 75 vjet, që do të thotë që hulumtimi përfshin pjesëmarrës të lindur gjatë viteve 1930 deri në 1970.

Megjithëse fillimisht ishte projektuar për të studiuar sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit u fokusuan në rezultatet e MRI të më shumë se 3200 njerëzve.

Të publikuara në revistën JAMA Neurology, gjetjet e tyre treguan rritje të konsiderueshme në masat e ndryshme të trurit me kalimin e kohës.

Megjithëse fillimisht ishte projektuar për të studiuar sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit u fokusuan në rezultatet e MRI të më shumë se 3200 njerëzve.

Gjetjet treguan rritje të konsiderueshme në masat e ndryshme cerebrale me kalimin e kohës.

“Gjenetika luan një rol të madh në përcaktimin e madhësisë së trurit, por gjetjet tona tregojnë se ndikimet e jashtme – si faktorët shëndetësorë, socialë, kulturorë dhe arsimorë – mund të luajnë gjithashtu një rol”, tha në një deklaratë Charles DeCarli, autori i parë i studimit dhe profesor i neurologjisë në Universitetin e Kalifornisë .

Aktualisht, më shumë se 55 milionë njerëz kanë demencë në mbarë botën , sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë .

“Ne hipotezojmë se vëllimet më të mëdha të trurit tregojnë një zhvillim më të madh të trurit që mund të shpjegojë rënien e rrezikut së demencës siç është raportuar më parë”, shpjegojnë studiuesit në studimin e fundit.