Stil jete

Truri juaj po konsumon veten gjatë gjithë kohës dhe kjo është arsyeja pse?

Truri juaj po konsumon veten gjatë gjithë kohës dhe kjo

Pothuajse gjithçka që bëjmë, gjithçka që jemi, bazohet në lidhjet midis qelizave, sinapseve, që formohen në trurin tonë. Në të vërtetë, për një kohë të gjatë supozohej se truri i të rriturve ishte 'fiks' dhe nuk mund të ndryshohej në ndonjë mënyrë domethënëse.

Provat moderne tregojnë se ky supozim nuk është më aq dominues, dhe truri i të rriturve pranohet se është më fleksibël, më i ndryshueshëm, sesa supozohej në fillim. Megjithatë, ideja që truri ynë të konsumojë veten në mënyrë aktive, në thelb duke ngrënë pjesë të ndryshme, është një ide e çuditshme. Sidoqoftë, kjo është pikërisht ajo që po ndodh gjatë gjithë kohës.

Fagocitoza është një proces ku qelizat do të mbështjellin dhe konsumojnë qeliza ose molekula më të vogla, në mënyrë që t'i largojnë ato nga sistemi. Në thelb janë qeliza që hanë qeliza ose substanca të tjera. Sistemi ynë imunitar bazohet në këtë; Qelizat e bardha të dedikuara të gjakut konsumojnë patogjenë, duke hequr qafe ato dhe ndikimin e tyre shkatërrues në trupin tonë.

Shumë fagocitoza po ndodhin në tru, në çdo kohë të caktuar. Ndërsa mbajtja jashtë patogjenëve dhe pushtuesve të tjerë është padyshim shumë e rëndësishme, fagocitoza po ndodh vetëm për të mbajtur trurin të funksionojë siç është, d.m.th., për të ruajtur homeostazën.

Është e rëndësishme të mbani mend se truri është një organ tepër i zënë dhe kërkues. Vlerësimet sugjerojnë se ai përdor rreth një të tretën e furnizimit me energji të gatshme të trupit, vetëm duke qëndruar gjallë dhe duke bërë atë që duhet të bëjë. Kjo do të thotë se truri është diçka si një fuqi qelizore; ka procese të panumërta komplekse që ndodhin midis dhe brenda qelizave tona të trurit, gjatë gjithë kohës.

Të gjitha këto procese do të kenë nënprodukte të papërdorshme. Punimet e trurit krijojnë shumë mbeturina. Dhe këto mbeturina duhet hequr qafe, sepse përndryshe ato prishin gjërat dhe proceset që përfshijnë fagocitozën janë mënyra se si pastrohet.

Por nuk është vetëm mirëmbajtja e përditshme. Shumë herë, lidhjet në tru duhet të hiqen ose të ndryshohen.

Kur hyjmë në adoleshencë, fillon një proces i quajtur 'krasitje', ku të gjitha lidhjet neurologjike të papërdorura që grumbullojmë gjatë fëmijërisë hiqen, duke e bërë trurin më efikas.

Dhe e gjithë kjo ndodh sepse truri, në një kuptim shumë të vërtetë, po ha vetveten. Por në mënyra që e bëjnë atë më mirë, jo më keq.

Truri ynë nuk është statik. Është fleksibël, i adaptueshëm, duke reaguar vazhdimisht ndaj asaj që u hedh jeta. Ky është kryesisht burimi i fuqisë së tyre. Por nuk do të ishte në gjendje ta bënin këtë nëse nuk do të ishin të gatshëm të hanin pjesë të vetes rregullisht.

Tiranapost.al