Stil jete

'Turistët' e kanë vizituar këtë vend evropian për më shumë se 40,000 vjet

'Turistët' e kanë vizituar këtë vend evropian

Turizmi evropian, është po aq i vjetër sa koha. Në shekullin e 19-të, amerikanët do të shkonin në Paris për të blerë veshjet e tyre. Nga vitet 1700, vende si Venecia dhe Roma po bëheshin ndalesa thelbësore turistike në Itali. Në epokën klasike kishte, në mënyrë të famshme, shtatë mrekullitë e botës.

Megjithatë, asnjë nga këto nuk krahasohet me një shpellë në Spanjën jugore, e cila është vizituar nga njerëzit për më shumë se 41,000 vjet.

Cueva de Nerja është një seri shpellash prej tre miljesh në provincën Malaga, në jug të Spanjës. Ato u zbuluan për herë të parë në vitin 1959 nga pesë miq që kërkonin lakuriqët e natës. Sot, vizitorët mund të bëjnë një turne 45-minutësh në "galerinë publike" për të parë formacione fantastike të stalaktiteve, stalagmiteve dhe speleotemave - forma dhe struktura të shkaktuara nga depozitat minerale.

Por mijëra vjet më parë, vizitat bëheshin për më shumë arsye shpirtërore. Deri më tani, 589 piktura prehistorike janë zbuluar në shpella. Hapësirat përdoreshin edhe për ritet e varrimit.
Në një studim të ri për revistën Scientific Reports , studiuesit nga Universiteti i Kordobës kanë vërtetuar se vizitat në shpella shkojnë shumë më larg sesa pritej - dhe se Cueva de Nerja "priti" vizitat më parahistorike të çdo shpelle evropiane me art paleolitik.