Stil jete

Unë kam studiuar shkencën e lumturisë për 10 vjet - këtu janë 10 fjali që përpiqem t’i përdor çdo ditë

Unë kam studiuar shkencën e lumturisë për 10 vjet -

Nga Stephanie Harrison/ Unë e kam kaluar dekadën e fundit duke u zhytur në shkencën e lumturisë dhe kam mësuar se marrëdhëniet tona janë faktori më i rëndësishëm që kontribuon në mirëqenien tonë personale.

Fjalët tuaja kanë fuqinë të bëjnë dikë tjetër të ndihet i parë, i dëgjuar dhe i dashur. Dhe duke krijuar lumturi për dikë tjetër, në fund përfundoni duke e përjetuar atë vetë.

Këtu janë 10 fjali që përpiqem t’i përdor çdo ditë për t’i mbajtur marrëdhëniet e mia të lulëzuara dhe për të vënë në praktikë atë që kam mësuar për lumturinë.


1. ‘Si po ndihesh vërtet?’

Bërja e kësaj pyetjeje u lejon njerëzve që ne kujdesemi të dinë se ne duam të dëgjojmë për gamën e gjerë të emocioneve që ata po përjetojnë.


2. ‘A do të më tregosh më shumë?’

Ne përdorim katër lloje pyetjesh në bisedat tona, sipas studiuesve nga Harvard. Më të fuqishmet deri tani janë pyetjet vijuese që gërmojnë më thellë dhe kërkojnë më shumë informacion.

3. ‘Jam mirënjohës për ty’

Të marrësh një moment për të falënderuar dikë jo vetëm që e bën atë të ndihet mirë, por edhe neve na ndihmon. Studimet kanë zbuluar se mirënjohja vepron si një ‘mbrojtës stresi’.

4. ‘Je i madh’

Ne i nënvlerësojmë jashtëzakonisht efektet e një komplimenti të thjeshtë. Në fakt, duke u paguar një kompliment aktivizon të njëjtën pjesë të trurit tuaj që aktivizon marrja e parave.

5. ‘Të fal’

Ne priremi t’i gjykojmë gabimet e të tjerëve shumë më ashpër se tonat, si kur një bashkëshort harron të bëjë një punë, një koleg bën një gabim në një raport ose një mik premton të telefonojë por nuk e bën.

6. ‘Vazhdoje’

Të gjithë që njohim po përpiqen të arrijnë qëllime që kanë rëndësi për ta – dhe duke u përballur me sfida dhe pengesa. Fjalët tona inkurajuese mund t’i frymëzojnë ata që të ngulmojnë.

7. ‘Çfarë ju nevojitet?’

Ndihmoni fëmijët dhe të rriturit në jetën tuaj të marrin ndihmën që u nevojitet duke përdorur këtë pyetje.

8. ‘Është në rregull nëse kjo ndihet e vështirë’

Kultura jonë na mëson se dhimbja është e turpshme. Si rezultat, kur dikush që duam po vuan, ne mund t’i themi të shikojë anën e mirë dhe të gëzohet

9. ‘Ti ke rëndësi për mua’

Është shumë e lehtë të marrim si të mirëqenë marrëdhëniet tona më të rëndësishme. Është rezultat i një fenomeni të quajtur adaptim hedonik , ku truri ynë është i lidhur për t’u mësuar me gjërat e mira në jetën tonë.

10. ‘Të dua’

Të gjitha këto fjali janë, në thelbin e tyre, mënyra të ndryshme për të shprehur dashurinë tonë - por nuk mund të zëvendësojë deklaratën më të thjeshtë dhe më të drejtpërdrejtë.