Stil jete

Unë studioj moshën biologjike dhe këtu janë 3 mënyra për të qëndruar të rinj

Unë studioj moshën biologjike dhe këtu janë 3 mënyra

Nga Morgan Levine/ Babai im ishte rreth të pesëdhjetave kur linda unë. Kur isha i ri, mbaj mend që isha shumë i shqetësuar për plakjen e tij, ose për të zhvilluar një sëmundje dhe për të vdekur. Isha shumë i vetëdijshëm për konceptin e plakjes që në moshë të vogël dhe, për shkak të kësaj, u interesova për shkencën e plakjes.

Unë u rrita në Los Anxhelos, Kaliforni dhe shkova në kolegj në Universitetin e Kalifornisë Jugore, ku përfundova diplomën time universitare dhe doktoraturën.

Kur isha në kolegj, zbulova se kishte një fushë shkencore studimi rreth plakjes biologjike. Më lejoi t'u përgjigjem pyetjeve të tilla si: Çfarë ndodh me trupin tonë kur plakemi dhe çfarë kontribuon në rrezikun e sëmundjeve ndërsa rritemi?

Teza ime Ph.D. kishte të bënte me atë se si, si shkencëtarë, mund ta vlerësojmë plakjen në një mënyrë që nuk është kronologjike. Ndërsa rriteni një vit pasi kalojnë çdo 12 muaj, mosha juaj biologjike mund të llogaritet duke përdorur masa molekulare si epigjenetika. Kjo vlerëson ndryshimet kimike në ADN-në tonë dhe mund të tregojë se si trupi ynë po plaket, si rezultat i faktorëve të tillë si mënyra e jetesës dhe shëndeti i përgjithshëm.

Pra, edhe nëse një person është 50 vjeç, kur shikojmë matjet e tyre biologjike, profili i tij biologjik në fakt mund të duket si ai i një 45-vjeçari, ose ndoshta edhe i një 55-vjeçari.

Me kalimin e viteve, zbulova se disa ndryshime në stilin e jetës kanë qenë të dobishme në ngadalësimin e plakjes biologjike. Përveç gjërave bazë, të cilat nuk janë pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit, këtu janë tre këshilla që mund të na ndihmojnë të ngadalësojmë moshën tonë biologjike.

1. Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm

Mbajtja e aktivitetit fizik përmes ushtrimeve duket se luan një rol të madh në reduktimin e moshës sonë biologjike. Është e rëndësishme të balanconi lloje të ndryshme ushtrimesh, të tilla si ushtrimet aerobike dhe stërvitjet me intervale me intensitet të lartë. Këto lloj ushtrimesh do të rrisin konsumin tonë maksimal të oksigjenit, që është se sa me efikasitet trupi ynë jep oksigjen. Pra, vrapimi, çiklizmi ose çdo lloj ushtrimi kardiovaskular me një intensitet të lartë për një kohë të shkurtër është i dobishëm.

2. Një gjumë i mirë

Gjumi luan një rol të rëndësishëm në procesin tonë të plakjes. Gjumi i mirë i natës nuk matet vetëm me numrin e orëve të gjumit, por edhe me cilësinë e gjumit. Ne nuk e dimë plotësisht pse gjumi është shumë i dobishëm në reduktimin e plakjes biologjike dhe rrezikun e sëmundjeve. Kohët e fundit, një studim mbi minjtë zbuloi se lëngu cerebrospinal, lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore lëvizte më aktivisht ndërsa minjtë ishin në gjumë, dhe procesi është pjesë e një sistemi që largon proteinat toksike nga truri. Është treguar gjithashtu se cilësia e dobët e gjumit lidhet gjithashtu me plakjen e qelizave tona me një ritëm të rritur.

3. Fuqia e perspektivës

Duket se ekziston një lidhje e fortë midis mendjes dhe trupit tonë. Ne e dimë se stresi, ankthi ose depresioni mund të ndikojnë në mënyrë drastike në shëndetin tonë fizik. Së bashku me Dr. Steve Cole, një studiues gjenomike në Universitetin e Kalifornisë , dhe të tjerë, kemi zbuluar se vetmia mund të kontribuojë në inflamacion, i cili mund të përshpejtojë plakjen dhe rrezikun e sëmundjeve.
Nuk është vetëm stresi, por mënyra se si ne e perceptojmë stresin, që drejton moshën tonë biologjike. Një nga koleget e mia në Yale, Becca Levy, studioi ndikimin që mendësia jonë mund të ketë në plakje dhe se si ne e perceptojmë plakjen. Ajo zbuloi se njerëzit që e perceptonin veten si më të rinj dhe ata që nuk e shihnin moshën e tyre si një faktor negativ, ishin përgjithësisht më të shëndetshëm. Perspektiva është thelbësore sepse duket se ekziston një lidhje midis mentalitetit tonë dhe shëndetit tonë.

Tiranapost.al