Stil jete

Zakone të përditshme që vënë në rrezik shëndetin kardiovaskular

Zakone të përditshme që vënë në rrezik
Është shumë thelbësore të bëhen ndryshime në stilin e jetës për të parandaluar rreziqet e zhvillimit të një zemre të dobët. Ndryshe nga sa besojnë shumë, vetëm një ndryshim i vogël në stilin aktual të jetesës është i mjaftueshëm për ta mbajtur zemrën tuaj të fortë.

Ja se si ta bëni këtë.

Ecni, të paktën një herë në ditë

Ecja është po aq e dobishme sa çdo ushtrim fitnesi. Ndërsa ekspertët e shëndetit dhe mjekët rekomandojnë të ecni 30 minuta në ditë, ju mund ta filloni atë në një shkallë të vogël. Nëse jo 30 minuta, mund të filloni duke ecur 10 minuta në ditë. Në vend që t'i kushtoni vetes 30 minuta ecje papritmas, është mirë nëse e rritni gradualisht kohën e ecjes.

Mëngjesi është i rëndësishëm

Sa prej nesh e marrin mëngjesin seriozisht? Jo shumë.

Një studim hulumtues i vitit 2019 zbuloi se njerëzit që nuk hanë mëngjesin mund të jenë në rrezik më të madh për të përjetuar rezultate negative shëndetësore në krahasim me njerëzit që konsumojnë rregullisht mëngjesin.

Numëroni kaloritë

Mos u fiksoni pas gjithçkaje që etiketohet si e shëndetshme. Çelësi për një qenie të shëndetshme është të kesh sasinë e duhur të kalorive.

Marrja e rekomanduar e kalorive ditore është 2,000 kalori në ditë për gratë dhe 2,500 për burrat.

Aktiviteti fizik gjatë punëve të shtëpisë

Nuk është e nevojshme të shkoni në palestër çdo ditë për të ruajtur shëndetin tuaj. Punët e shtëpisë kur bëhen siç duhet mund të ndihmojnë trupin po aq sa edhe stërvitjet në palestër. Për shembull, ndërsa rregulloni raftin tuaj të librave, merrni 2 libra të rëndë në secilën dorë dhe bëni një ushtrim për muskujt e krahut tuaj.

Praktikoni vëmendjen

Meditimi është jashtëzakonisht i dobishëm për një shëndet të mirë të zemrës. Ekspertët e kanë lidhur gjithmonë stresin dhe depresionin me shëndetin e dobët të zemrës. Njeriu duhet të relaksojë mendjen për të mbajtur zemrën të ‘’shëndoshë’.

Mbajeni veten të pastër

Ashtu si pastrimi i duarve mban në distancë rrezikun e COVID-it, po ashtu mbajtja e pastër dhe e rregullt largon shumë patogjenë të padëshiruar dhe të dëmshëm nga trupi.

Pozitiviteti është çelësi

Mos lejoni që negativiteti të pushtojë mendjen tuaj. Mbajeni veten të lumtur dhe të kënaqur. Zemërimi, armiqësia kanë pasur gjithmonë një efekt negativ në shëndetin e zemrës.

Tiranapost.al