Stil jete

Zemërimi ju ndihmon të arrini qëllimet tuaja

Zemërimi ju ndihmon të arrini qëllimet tuaja

Sipas një studimi të ri, zemërimi mund t’ju ndihmojë ta arrini atë.


Për studimin e botuar në Journal of Personality and Social Psychology, studiuesit analizuan rolin e zemërimit në skenarë të ndryshëm, duke përfshirë një sërë sfidash dhe një sondazh. Një eksperiment, u fokusua në plotësimin e enigmave të fjalëve nga pjesëmarrësit, pasi u shfaqën imazhe të krijuara për të nxjerrë përgjigje specifike emocionale.


Në të gjitha eksperimentet, studiuesit zbuluan se zemërimi përmirësoi aftësinë e pjesëmarrësve për të arritur qëllime sfiduese, në krahasim me një gjendje emocionale neutrale. Në disa raste, zemërimi u shoqërua me rezultate më të larta ose kohë më të shpejta të përgjigjes, ndërsa në një eksperiment tjetër, ata zbuluan se rriti shkallën e mashtrimit për të fituar.

Në disa eksperimente, dëshira u shoqëruan gjithashtu me rritjen e arritjes së qëllimit, por zemërimi u shoqërua me rritjen e suksesit në të gjithë bordin.

“Njerëzit shpesh besojnë se një gjendje e lumturisë është ideale dhe shumica e njerëzve e konsiderojnë kërkimin e lumturisë një qëllim kryesor të jetës. Pikëpamja se emocionet pozitive janë ideale për shëndetin dhe mirëqenien mendore, ka qenë e spikatur në llogaritë laike dhe psikologjike të emocioneve, por hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se një përzierje e emocioneve, duke përfshirë emocionet negative si zemërimi, rezulton në rezultatet më të mira", tha autorja kryesore Heather Lench, një profesore në Universitetin A&M të Teksasit, në një njoftim për shtyp.

Studiuesit gjithashtu analizuan të dhënat e sondazhit të mbledhura nga zgjedhjet presidenciale të 2016 dhe 2020 në SHBA, ku njerëzit u pyetën se sa të zemëruar do të ishin nëse kandidati i tyre nuk do të fitonte. Edhe pse nuk kishte asnjë efekt për kë votuan, ata që thanë se do të zemëroheshin, kishin më shumë gjasa të votonin në zgjedhje.

“Këto gjetje tregojnë se zemërimi rrit përpjekjet drejt arritjes së një qëllimi të dëshiruar, duke rezultuar shpesh në sukses më të madh”, tha Lench.
Por, a është zemërimi gjithmonë i dobishëm? Jo tamam.

Nicholette Leanza, një këshilltare profesionale klinike e licencuar me kompaninë e kujdesit për shëndetin mendor LifeStance Health, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, tha për CBS News se gjetjet nuk e befasuan atë.

“Shpesh me klientët e mi, kam vënë re se kur ata janë të trishtuar, kanë më shumë gjasa të ndërmarrin veprime për t’i bërë gjërat më mirë për veten e tyre. Zemërimi i tyre për situatën është motivuesi për të ecur përpara", tha ajo.

Edhe nëse zemërimi mund të ndihmojë me qëllime të caktuara, gjendjet e zgjatura ose periudhat intensive të tij mund të jenë të pashëndetshme për mendjen dhe trupin tuaj. Kjo ka qenë gjithashtu e lidhur me sfidat e shëndetit mendor duke përfshirë depresionin.


Për shkak të lidhjes midis trurit dhe trupit, zemërimi mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin tonë fizik.

“Ashtu si emocionet e tjera, zemërimi shoqërohet me ndryshime fiziologjike dhe biologjike. Kur zemëroheni, rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut rriten, si dhe nivelet e hormoneve tuaja të energjisë, adrenalinës dhe noradrenalinës”, sipas American Psychological.