Tech

6 gabimet më të zakonshme që bëni kur vendosni fjalëkalimet

6 gabimet më të zakonshme që bëni kur vendosni

Nga John Shier/ Si këshilltar për sigurinë kibernetike, vazhdimisht dëgjoj histori rreth njerëzve që u vidhen informacionet personale sepse ata bënë një gabim të thjeshtë si përdorimi i të njëjtit fjalëkalim për hyrje të shumta.

Pas 20 vitesh studimi të sjelljeve, taktikave, teknikave dhe procedurave të hakerëve, këtu janë gabimet më të zakonshme të fjalëkalimeve që kriminelët në internet duan të shohin:

1. Ripërdorimi i të njëjtit fjalëkalim.

Shumë njerëz e bëjnë këtë. Për të shmangur krijimin e një fjalëkalimi të ri për çdo llogari, njerëzit gjithashtu priren të ripërdorin fjalëkalime me ndryshime të vogla, si një numër ose simbol shtesë. Por këto janë gjithashtu të lehta për t’u hamendësuar nga hakerët.

2. Krijoni vetëm fjalëkalime unike për llogaritë ‘me rrezik të lartë’.

Mbroni të gjitha llogaritë - edhe ato që i përdorni rrallë - me fjalëkalime të veçanta.

3. Mospërdorimi i menaxherëve të fjalëkalimeve.

Këta menaxherë mund t’ju ndihmojnë të krijoni fjalëkalime unike, një përdorimshe dhe t’i plotësoni ato automatikisht në llogaritë me të cilat janë të lidhura.

4. Krijimi i fjalëkalimeve të thjeshta që përmbajnë informacione personale.

Krijoni fjalëkalime që janë të paktën 12 karaktere dhe shmangni përdorimin e informacionit personal që mund të merret me mend lehtësisht. Ato gjithashtu duhet të jenë të paharrueshme për ju dhe të përmbajnë një sërë karakteresh dhe simbolesh.

5. Mospërdorimi i sistemit të vërtetimit me shumë faktorë.

Edhe fjalëkalimet më të ndërlikuara mund të rrezikohen. Autentifikimi me shumë faktorë krijon një shtresë shtesë mbrojtjeje duke kërkuar verifikim përtej emrit të përdoruesit dhe fjalëkalimit sa herë që identifikoheni.

6. Të qenit mendoni se nuk do të sulmoheni kurrë nga hakerat

Është e lehtë të mendosh se sulmet kibernetike nuk do të të ndodhin. Por duke pasur parasysh se shkeljet e të dhënave dhe kërcënimet e tjera kibernetike mbartin një rrezik të lartë të vjedhjes së identitetit, humbjes financiare dhe pasojave të tjera të rënda, është më mirë të përgatiteni për skenarin më të keq.

John Shier është një këshilltar i lartë sigurie dhe ka më shumë se dy dekada përvojë në sigurinë kibernetike.