Tech

AI mund të parashikojë 10 vite para nëse dikush ka rrezik të pësojë atak kardiak

AI mund të parashikojë 10 vite para nëse dikush ka rrezik të

Inteligjenca artificiale mund të përdoret për të parashikuar nëse një person është në rrezik për të pasur një atak në zemër deri në 10 vite më parë, ka zbuluar një studim. Teknologjia mund të shpëtojë mijëra jetë ndërsa përmirëson trajtimin për pothuajse gjysmën e pacientëve, thanë studiuesit në Universitetin e Oksfordit.

Studimi ynë zbuloi se disa pacientë që paraqiten në spital me dhimbje gjoksi – të cilët shpesh sigurohen dhe kthehen në shtëpi – janë në rrezik të lartë për të pasur një atak në zemër në dekadën e ardhshme, edhe në mungesë të ndonjë shenje sëmundjeje në arteriet e tyre të zemrës.

Studiuesit analizuan të dhënat e më shumë se 40,000 pacientëve që i nënshtroheshin skanimeve rutinë të CT të zemrës në tetë spitale në Mbretërinë e Bashkuar, me një kohë mesatare të ndjekjes prej 2.7 vjetësh. Mjeti i AI u testua në 3,393 pacientë të tjerë gjatë pothuajse tetë viteve dhe ishte në gjendje të parashikonte me saktësi rrezikun e një ataku në zemër.