Tech

Çdo pyetje që mund t'i kesh bërë vetes për median e re sociale, Threads

Çdo pyetje që mund t'i kesh bërë vetes për

Mark Zuckerberg shkroi se në vetëm 24 orë, mbi 30 milionë përdorues i janë bashkuar platformës më të re të mediave sociale, e cila synon të rivalizojë Twitter.

Por procesi i regjistrimit për Threads ka shtyrë shumë njerëz të vënë në dyshim politikat e mbledhjes së të dhënave të Meta-s, dhe si rezultat disa po e shmangin aplikacionin krejtësisht. Një nga arsyet është frika për privatësinë e të dhënave.

"Faqja e mbledhjes së të dhënave për Threads është më e gjatë se një faturë supermarketi" shkroi një përdorues i Twitter.

Meta e përshkruan Threads si "aplikacionin e bisedave të bazuara në tekst" - në krahasim me vetë Instagramin, i cili është plot me foto me diçitura dhe histori vizuale të përkohshme. Threads është më shumë i ngjashëm me Twitter.

Ky aplikacion vjen pas kufizimeve të Twitter me deri në 600 postime në ditë.

Një tjetër kufizim është pamundësia për ta përdorur në desktop.

Për momentin, Threads është vetëm si aplikacion për telefon, kështu që nuk ka një version desktop.

Gjithashtu, duhet të keni një llogari në Instagram për ta përdorur atë.

Mund të shkarkoni Threads për iPhone ose Android dhe më pas përdorni kredencialet e Instagramit për të hyrë në të. Threads do t'ju caktojë të njëjtin emër përdoruesi që keni për Instagram, duke pasur parasysh që llogaritë janë të lidhura. Nuk ka asnjë mundësi për ta ndryshuar atë, megjithëse mund të shtoni një fotografi, biografi dhe adresë të ndryshme.

Aplikacioni do t'ju ofrojë të ndjekë automatikisht listën tuaj ekzistuese të kontakteve të Instagram në Threads, ose mund të zgjidhni të ndiqni manualisht përdoruesit e tjerë. Ekziston gjithashtu një opsion për ta bërë llogarinë tuaj publike ose private, ashtu si në Instagram ose Twitter, kështu që ju mund të zgjidhni se cilët përdorues do shohin përmbajtjen tuaj.

Postimet e temave mund të jenë deri në 500 karaktere ose deri në pesë minuta video. Dhe ngjashëm me Twitter-in, ju mund të pëlqeni, komentoni dhe ndani postimet e të tjerëve. Por ndryshe nga Twitter, ju nuk mund t'u dërgoni mesazhe të drejtpërdrejta përdoruesve të tjerë ose të kërkoni hashtags për tema dhe diskutime interesante.

Kujdes!

Sipas Meta, nuk mund të fshini llogarinë tuaj Threads pa fshirë edhe llogarinë tuaj në Instagram. Por ju mund të çaktivizoni llogarinë tuaj Threads dhe të fshehni përkohësisht profilin tuaj nga përdoruesit e tjerë dhe më pas ta riaktivizoni duke u identifikuar përsëri.

Po pse njerëzit shqetësohen për të dhënat?

Të dhënat që aplikacioni mbledh do të lidhen me identitetin tuaj specifik, duke ndërtuar një profil për ju, zakonet tuaja dhe detajet tuaja personale.

Në varësi të mënyrës se si i përdorni aplikacionet e Meta në fakt dhe jo vetëm Threads, kompania mund të aksesojë dhe të mbledhë pothuajse gjithçka rreth jush. Sipas Apple, kjo përfshin informacionet shëndetësore, vendndodhjen, blerjet, të dhënat financiare, informacionin e shtatzënisë ose lindjes, preferencat seksuale ose gjinore, të ardhurat, historinë e shfletimit, kontaktet dhe "të dhëna të tjera", të cilat mund të jenë çdo gjë.

Sidoqoftë, Threads është në kundërshtim me kornizat e privatësisë me juridiksione të shteteve të ndryshme.

Në SHBA, Meta është në gjendje t'i mbledhë këto të dhëna në përdoruesit e Instagram dhe Threads sa herë që ata duan. Në BE, ata janë të kufizuar në kërkimin e lejes për të hyrë dhe përdorur disa nga këto të dhëna.

A mund të keqpërdoren apo shiten të dhënat e mia?

Përgjigja e shkurtër është po. Kërcënimet më të mëdha për sigurinë personale janë shkeljet e të dhënave, të cilat kanë ndikuar në kompani si Meta dhe i kanë shtyrë ato të paguajnë gjoba ndër vite.

A mund të ruhen informacionet e mia sensitive?

Përdoruesit e Threads nuk duhet të dorëzojnë informacionet e ndjeshme që aplikacioni përpiqet të mbledhë. Për shembull, ai tha se Threads nuk ka nevojë për akses në fotot, kontaktet, informacionin shëndetësor, të dhënat e vendndodhjes ose informacione të tjera të ndjeshme të një personi, përveç nëse ata duan të përdorin një veçori që i kërkon ato, por shumica e njerëzve nuk e bëjnë këtë.

Për shembull, rekomandohet që përdoruesit të çaktivizojnë menjëherë aksesin në foto pasi të kenë përfunduar ngarkimin e një fotografie. Megjithëse nuk është komode për të ndezur dhe fikur vazhdimisht aksesin, është një mënyrë e mirë për të mbrojtur informacionin.

Përveç kontrollit të privatësisë së telefonit tuaj dhe mohimit të aksesit të të dhënave që kërkon Meta, mund të përdorni gjithashtu mjete për bllokimin e reklamave si Adblock Plus ose Ghostery që e bëjnë më të vështirë për kompaninë t'ju gjurmojë në internet. Për më tepër, aplikacione si PrivacyHawk mund të zvogëlojnë gjurmën tuaj dixhitale jashtë këtyre platformave.

Çfarë duhet të dinë prindërit përpara se fëmijët e tyre të hyjnë në Threads?

Njerëzit shpesh e anashkalojnë leximin e politikave të gjata të privatësisë. Por Erfan Shadabi, një ekspert i sigurisë kibernetike në Comforte AG, tha se prindërit veçanërisht duhet të familjarizohen me politikën e privatësisë së Threads dhe të kuptojnë se çfarë informacioni personal mbledh, si dhe se si ruhen.

Aplikacioni është i hapur për përdoruesit mbi 12 vjeç. Por për këdo nën 16 vjeç, Threads thotë se, ashtu si Instagrami, do ta mbajë profilin e tyre privat.

“Prindërit duhet t'i mësojnë se si të vendosin profilin e tyre privat, të kufizojnë se kush mund të shikojë postimet ose përmbajtjen e tyre dhe si të menaxhojnë kërkesat e miqve ose ndjekësve".

“Meta më ka frikësuar gjithmonë kur bëhet fjalë për privatësinë. Threads, si çdo produkt apo aplikacion tjetër i Meta-s, po gërmon sa më thellë që të jetë e mundur në thesarin që është informacioni personal", thotë eksperti.