Tech

Hakerët iu vjedhin nga Gmail. Si ta siguroni adresën tuaj me tre hapa

Hakerët iu vjedhin nga Gmail. Si ta siguroni adresën tuaj me tre hapa

Sigurimi i llogarisë suaj të Gmail nuk ka qenë kurrë më i lehtë apo më i rëndësishëm se tani. Google ka paralajmëruar se do të mbyllë llogaritë që nuk përdoren.

Në nivel global, Gmail përbën afërsisht 30% të pjesës së tregut të klientëve të postës elektronike në 2023. Në SHBA kjo pjesë e tregut rritet në 53%. Me më shumë se 1.8 miliardë përdorues aktivë dhe rreth 333 miliardë email që dërgohen dhe merren çdo ditë, Gmail është gjithashtu një thesar i të dhënave të vlefshme që veprojnë si një magnet për hakerat kriminalë.

Në google qëndrojnë fotot, arkiva bisedash, passworde të rëndësishme, kështu që ka ardhur koha ta sigurosh.

Ekzistojnë tre hapa me zore kosto për të siguruar llogarinë tuaj Gmail.

Siguroni llogarinë tuaj Gmail nga hakerët: Hapi 1

Një fjalëkalim i fortë është hapi juaj i parë drejt mbajtjes së dashakeqëve larg nga llogaria juaj. Çfarë e përbën një fjalëkalim të fortë në 2023? Është një pyetje e mirë që shpesh shoqërohet me përgjigje të gabuar. Një fjalëkalim i fortë mund të jetë 20 ose më shumë karaktere të rastësishme ose një grup fjalësh të papublikuara të grumbulluara së bashku si një frazë. Nuk duhet të jetë lehtësisht e paramendueshme, që do të thotë të mos përdorni të dhëna personale, as nuk duhet të ripërdoren në shumë llogari. Një menaxhues fjalëkalimi (aplikacion) ndihmon në krijimin dhe përdorimin e fjalëkalimeve unike, duke ju lënë një fjalëkalim të vetëm kryesor për ta memorizuar ose ruajtur në mënyrë të sigurt.

Siguroni llogarinë tuaj Gmail nga hakerët: Hapi 2

Shtimi i një faktori vërtetimi ose verifikimi dytësor në ekuacionin e kredencialeve të hyrjes duhet të jetë hapi juaj tjetër për të siguruar llogarinë Gmail. Forbes sugjeron që të aktivizoni 2FA për llogaritë pasi Google nxjerr një sistem kritik të alarmit të sigurisë për mbrojtje shtesë kur përcakton se është ndërmarrë një veprim i ndjeshëm. Ky sistem alarmi do të kërkojë që të futet një kod 2FA përpara se veprimi të mund të ekzekutohet.

Siguroni llogarinë tuaj Gmail nga hakerët: Hapi 3

Hapat një dhe dy ju ofrojnë bazat e sigurisë së fortë të Gmail, por ka gjëra të tjera që duhet të kontrolloni për mbrojtjen më të mirë të llogarisë Google. Lajmi i mirë është se ju mund t'i bashkoni pothuajse të gjitha në një hap të vetëm, përfundimtar: bëni kontrollin e sigurisë së llogarisë së Google. Kjo ju udhëzon nëpër disa hapa drejt një sigurie më të mirë, duke përfshirë shfletimin e përmirësuar të sigurt, aktivitetin e fundit të sigurisë, opsionet e rikuperimit të llogarisë. Mendojeni atë si dyqanin tuaj të vetëm për të forcuar mbrojtjen e Gmail kundër hakerëve.