Tech

Inteligjenca Artificiale po klonon zërin dhe ky është një lajm i keq

Inteligjenca Artificiale po klonon zërin dhe ky është një

Jennifer Destefano iu përgjigj një telefonate nga një numër që ajo nuk e njihte.

"Mami, jam ngatërruar keq," i tha zëri i vajzës së saj, duke qarë. "Këta njerëz të këqij më kanë marrë mua."

Një burrë vijoi më tej të kërkonte para, ose do të drogonte vajzën e saj dhe do ta linte në Meksikë.

Por ndërsa ajo e mbante atë në telefon, miqtë arritën të takonin vajzën e saj dhe ajo ishte e lirë. Po shijonte udhëtimin e saj në Arizona.

Zonja DeStefano, ende e tronditur, e tregoi këtë histori në një seancë dëgjimore të nënkomitetit të Senatit amerikan mbi inteligjencën artificiale në qershor. Rreziqet që paraqet teknologjia e klonimit të zërit vetëm tani kanë filluar të thuhen me zë të lartë. Në muajt e fundit, shumica e vëmendjes i është kushtuar inteligjencës artificiale si Chatgpt, të cilat prodhojnë tekst. Por implikimet e klonimit të zërit do të jenë gjithashtu të thella.

Një mostër e shkurtër e një zëri mund të përdoret për të trajnuar një model, i cili më pas mund të flasë çdo tekst.

Apple pritet të përfshijë funksionin për iPhone në sistemin e saj të ri operativ, ios 17, që do të dalë në shtator. Kjo shikohen si ndihmë për njerëzit që mund të jenë në rrezik të humbasin zërin e tyre, për shembull nga një sëmundje degjenerative.

Për ata që janë të etur për të provuar klonimin e zërit tani, ElevenLabs, një startup AI, u ofron përdoruesve mundësinë për të krijuar klonet e tyre në pak minuta. Rezultatet janë shqetësuese.

Për disa vite, klientët kanë qenë në gjendje të identifikohen përmes telefonit në bankën e tyre dhe kompani të tjera duke përdorur zërin e tyre.

Industritë krijuese gjithashtu mund të përballen me shkurtime të vendeve të punës.

Aktorët dublantë, të trajnuar gjatë gjithë jetës, mund të hiqen brenda pak sekondash nga puna.

Gazetaria do të përballet gjithashtu me probleme për të kuptuar nëse një deklaratë është thënë realisht apo jo.