Tech

Jo gjithçka është sekrete në aplikacionet e koduara si iMessage dhe WhatsApp

Jo gjithçka është sekrete në aplikacionet e koduara si

Me teknologjinë mesazheve të enkriptuara, askush përveç jush dhe personit që i shkruani nuk mund të lexojë bisedën. Por jo gjithçka është e koduar në aplikacionet e enkriptuara. Kjo mund të nënkuptojë se ajo që shkruani mund të ruhet në kompjuterët e kompanisë.

Paralajmërimi më i madh i kriptimit është për aplikacionet e integruara të mesazheve në iPhone dhe shumicën e telefonave Android. Këto janë aplikacioni Messages i Apple, i njohur gjithashtu si iMessage dhe aplikacioni Messages nga Google.

Nëse përdorni aplikacionin e Apple, tekstet që dërgoni dhe merrni kodohen vetëm nëse të gjithë të tjerët në bisedë e përdorin atë aplikacion. Nëse teksti që shihni është me ngjyrë blu, përmbajtja e mesazheve është e koduar për të gjithë në bisedë.

Por flluskat e frikshme jeshile janë paralajmërimi i Apple. Nëse jeni në një bisedë në grup me tre persona duke përdorur aplikacionin e bisedës së Apple dhe një person ka një telefon Android, tekstet e askujt nuk janë të koduara.

Secili nga ofruesit tuaj të telefonit celular mund të ruajë çdo fjalë të komunikimit tuaj. Këto kompani, në teori, mund t'i lexojnë mesazhet tuaja.

Aplikacioni i bisedës së Google ka të njëjtën boshllëk enkriptimi. (Për shumicën e njerëzve në Shtetet e Bashkuara, Messages nga Google është aplikacioni standard i mesazheve në telefonat Android.)

Tekstet tuaja në aplikacionin e bisedës së Google janë të enkriptuara vetëm nëse të gjithë të tjerët e përdorin atë aplikacion.

Google tregon nëse tekstet tuaja janë të koduara me shenja të tilla si një ikonë kyçjeje nën tekste dhe një tjetër në butonin e dërgimit.

Për shumicën e njerëzve që përdorin Meta Messenger, i quajtur më parë Facebook Messenger, dikush në një bisedë duhet të aktivizojë opsionin që komunikimet tuaja të jenë të koduara.

A janë të koduara automatikisht kopjet rezervë të mesazheve tuaja, pa asnjë mundësi që kompania e aplikacionit t'i zhbllokojë ato?

WhatsApp dhe Signal nuk ju lejojnë të ruani kopje të teksteve tuaja ose regjistrat e telefonatave në kompjuterët e krijuesve të aplikacioneve.

Kjo do të thotë se ata nuk kanë kopje të mesazheve të ruajtura.

Por nëse blini një telefon të ri dhe harroni fjalëkalimin tuaj, WhatsApp dhe Signal nuk mund t'ju ndihmojnë të transferoni tekstet tuaja të vjetra.

Nëse rezervoni kopje nga aplikacioni i bisedës së Apple dhe Meta Messenger, kompanitë kanë çelësat për të zhbërë atë që është shkruar në kopjet e bisedave të koduara.

Apple kohët e fundit prezantoi një zgjedhje për të enkriptuar plotësisht kopjet rezervë të llogarive iCloud, që do të thotë se as Apple nuk mund të zhbllokojë tekstet tuaja të kopjuara.

Nëse zgjidhni atë opsion, Apple nuk mund të ndihmojë në rikuperimin e bisedave tuaja nëse harroni fjalëkalimin e llogarisë tuaj.

Ky rrezik është arsyeja pse Apple e bën të vështirë aktivizimin e këtij funksioni dhe kërkon që ju të listoni një plan B nëse harroni fjalëkalimin tuaj, si p.sh. një kontakt personal që e di kodin tuaj të deshifrimit.

WhatsApp ka një opsion për të ruajtur kopje rezervë të mesazheve tuaja në cloud të Apple ose Google. WhatsApp nuk i ruan ato kopje rezervë.

Për Messages nga Google, kompania thotë se bisedat e mbështetura në kompjuterët e kompanisë janë të koduara automatikisht për sa kohë që telefoni juaj Android ka një ekran që duhet ta zhbllokoni me një fjalëkalim ose një metodë tjetër.

Meta Messenger ka testuar një opsion që njerëzit të aktivizojnë kopje rezervë të enkriptuar plotësisht.

Shumica e aplikacioneve të enkriptuara ruajnë disa “meta të dhëna” ose detaje rreth jush ose çfarë bëni me aplikacionin. Ata mund të marrin meta të dhënat nëse është e nevojshme.

Kompanitë e aplikacioneve nuk janë domosdoshmërisht specifike se cilat meta të dhëna ruajnë dhe cilat mund të zhbllokojnë. Ky informacion mund t'ju bëjë më pak privat.

WhatsApp, për shembull, mund të ketë vendndodhjen tuaj të përgjithshme fizike kur përdorni aplikacionin dhe emrat e bisedave tuaja në grup. WhatsApp ka mundësinë të regjistrojë numrat e telefonit me të cilët komunikon numri juaj.

WhatsApp thotë se këto detaje mund të ndihmojnë në identifikimin e dërguesve të padëshiruar dhe të ndihmojnë në hetimet e aktivitetit të mundshëm kriminal, duke përfshirë njerëzit që ndajnë imazhe të abuzimit seksual të fëmijëve.

Për privatësi shtesë, WhatsApp, Meta Messenger dhe Signal kanë një opsion që bisedat të fshihen automatikisht në vetëm 24 orë nga telefonat e të gjithëve në një bisedë.

Edhe kjo nuk është e hekurt. Dikush mund të bëjë një fotografi të mesazheve tuaja përpara se ato të zhduken.