Tech

Koreja e Jugut gjobit google me 177 milionë dollarë

Koreja e Jugut gjobit google me 177 milionë dollarë

Korea e Jugut gjobiti Google me 177 milionë dollarë për abuzim me pozicionin e saj dominues në treg për të ndaluar prodhuesit e pajisjeve të përdorin versione të modifikuara të Android.

Vendimi ndalon Google që të detyrojë prodhuesit të nënshkruajnë një marrëveshje kundër fragmentimit (AFA), dhe gjithashtu i kërkon të modifikojë marrëveshjet ekzistuese.

Android aktualisht është sistemi operativ më i popullarizuar celular në botë dhe është i instaluar në mbi 80 përqind të telefonave inteligjentë globalisht. Edhe pse thelbi i Android është me burim të hapur, prodhuesit duhet të nënshkruajnë një AFA për të marrë përfitime si qasje e hershme në sistemin operativ, si dhe qasje në Google Play Store, një pjesë thelbësore e përvojës Android për shumicën e përdoruesve të smartphone.

Në një deklaratë, një zëdhënës nga Google i tha CNBC se kompania nuk ishte dakord me vendimin dhe argumentoi se politikat e Android kishin lejuar prodhuesit dhe zhvilluesit e telefonave koreanë të ishin të suksesshëm dhe kishte krijuar mundësi për inovacion.

"Vendimi i KFTC(Komisioni i Tregtisë së Drejtë të Koresë) i publikuar sot injoron këto përfitime dhe do të minojë avantazhet që gëzojnë konsumatorët," tha zëdhënësi, duke shtuar se Google planifikon të apelojë vendimin. Google ka thënë më parë se AFA -të e saj janë të nevojshme për të siguruar që aplikacionet të punojnë në më shumë telefona Android.

Tiranapost.al