Tech

NASA anulon lëshimin e raketës së re në Hënë

NASA anulon lëshimin e raketës së re në Hënë

NASA ka anuluar lëshimin e raketës së saj të re të madhe të Hënës - Sistemi i Lancimit Hapësinor (SLS).

Kontrollorët u përpoqën që një motor në automjetin 100 metra të lartë të ftohet në temperaturën e duhur të funksionimit.

Ata ishin shqetësuar më parë për atë që dukej të ishte një çarje lart në raketë, por përfundimisht përcaktuan se ishte thjesht ngritje e ngricave.

SLS është raketa më e madhe e zhvilluar ndonjëherë nga NASA. Ajo do të përdoret për të dërguar astronautët përsëri në Hënë.

NASA anulon lëshimin e raketës së re në Hënë

Fluturimi i parë, pjesë e programit Artemis të NASA-s, është vetëm një demonstrim me asnjë person në bord. Por misione gjithnjë e më komplekse janë planifikuar për të ardhmen kur dhe njerëzit do të mund të jetojnë në sipërfaqen hënore për javë të tëra.

Ky anullim ka zhgënjyer qindra mijëra spektatorë që ishin mbledhur në plazhet dhe rrugët lokale për të parë raketën më të fuqishme në 50 vjet të fluturojë drejt qiellit.

Por administratori i NASA-s, Bill Nelson, vetë një astronaut dikur, tha se qasja e kujdesshme ishte ajo e duhura.

“Ne nuk nisim derisa të jetë e drejtë”, theksoi ai.

NASA ka mundësinë të provojë përsëri të premten, nëse çështja e motorit mund të zgjidhet deri atëherë.