Tech

Nga metaverse tek Inteligjenca Artificiale: Si parashikohet të jetë bota në 2031

Nga metaverse tek Inteligjenca Artificiale: Si parashikohet të jetë

A do të marrin robotët shumicën e punëve nga punëtorët fizikë gjatë dekadës së ardhshme? A do të gjejmë burime të reja energjitike për luftuar ndryshimin e klimës? Dhe a do të jetojmë të gjithë në botë virtuale?

Si do të jetë bota pas një dekate sipas disa mendimtarëve të mëdhenj:

Metaverse

Sipas Mark Zuckerberg, deri në vitin 2031 ne të gjithë do të jetojmë dhe punojmë në metaverse, një seri botësh virtuale të cilat do të bëhen platforma më e rëndësishme e teknologjisë së re që nga zbulimi i internetit.

Ai është i bindur se kjo është e ardhmja, saqë këtë javë Facebook njoftoi se do të krijojë 10.000 vende të reja pune në BE të dedikuara për ndërtimin e metaverse.

Emma Ridderstad, kompania e së cilës Warpin po ndërton softuerë të realitetit virtual, beson në metaverse.

“Do të mund të bësh pazarin, do të mund të takosh miqtë, do të mund të punosh nga distanca me kë të duash, do të mund të ndash hapësira dixhitale, të ndash muzikë, të ndash art”, shpjegon ajo.

"Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të integroni objektet dixhitale në botën tuaj fizike, duke e bërë botën shumë më dixhitale se sa është sot."

Por Dr Nicola Millard, partnere kryesore e inovacionit në firmën e telekomit BT, ndan një mendim ndryshe.

Ajo thotë se metaverse do të duhet të bindë përdoruesit se ia vlen të kalojnë kohë në kufje ose pajisje të tjera dhe se në fakt a mund të jetë i dobishëm.

"A më ndihmon të lidhem? Më ndihmon të bashkëpunoj? A më ndihmon të argëtohem ose të arsimohem?" pyet ajo.

Dhe nëse vërtetohet një platformë aq e fuqishme sa sugjeron Mark Zuckerberg, atëherë a duam vërtet që ajo të drejtohet nga ai, duke pasur parasysh shqetësimet në rritje për ndikimin e Facebook në gjithçka, nga demokracia tek shëndeti mendor i adoleshentëve?

E ardhmja e energjisë

Me COP26, samiti i OKB-së për klimën, që do të fillojë së shpejti, bota po fokusohet në dekarbonizimin e ekonomisë dhe kjo do të kërkojë shumë risi në sektorin e energjisë.

Dr James Dixon, autor i një raporti nga Instituti i Inxhinierisë dhe Teknologjisëngre problemin:

"Si do të furnizohen ndërtesat me ngrohje? Ka të ngjarë që një pjesë e mirë, mes gjysma dhe tre të katërtat e kësaj, do të bëhet nga pompat elektrike të nxehtësisë, në thelb një kondicioner që punon në të kundërt," thotë ai.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar sapo ka nnxitur banorët për të zëvendësuar kaldajat me gaz me pompa nxehtësie, megjithëse aktivistët mjedisorë kanë thënë se shumë pak do të shpenzohen për këtë projekt.

Inteligjenca artificiale

Dekada e fundit ka parë përparime të mëdha në Inteligjencën Artificiale, me robota që mësojnë të drejtojnë makina, të ofrojnë përkthim të menjëhershëm nga një gjuhë në tjetrën dhe të mposhtin lojtarët më të mirë njerëzorë të lojës komplekse kineze Go.

Azeem Azhar, libri i ri i të cilit Exponential përshkruan mënyrën se si Inteligjenca artificiale dhe teknologjitë e tjera po transformojnë ekonominë dhe shoqërinë me shpejtësi marramendëse, tregon se në dekadën e ardhshme shumë gjëra do të vijnë.

Por ai thotë se e vetmja gjë që kemi mësuar është se automatizimi nuk çon në mënyrë të pashmangshme në shkatërrimin e vendeve të punës, duke treguar atë që ka ndodhur gjatë pandemisë.

"Sa më shumë inteligjencë artificiale të kishit, aq më shumë punonjës do të sillnit në bord, pavarësisht nëse ishit një biznes shpërndarjeje ushqimore ose një librari në internet. Ata me më shumë AI punësuan më shumë njerëz sepse u bënë më konkurrues."

Azeem Azhar gjithashtu sheh që AI do të arrijë në jetën tonë në të gjitha llojet e mënyrave që ne nuk mund t'i vërejmë, duke ndihmuar bankat të marrin vendime më të mira në lidhje me kreditë, ose përshpejtimin e kërkimit të materialeve të reja që do të na duhen në një botë pa karbon.

*Artikull i CNN, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga tiranapost.al.Z.B