Tech

Studiuesit krijuan një univers të tërë virtual dhe ju madje mund ta shkarkoni

Studiuesit krijuan një univers të tërë virtual dhe ju madje

Simulimi Uchuu është simulimi më i madh dhe më i detajuar i Universit i bërë ndonjëherë. Ai përmban 2.1 trilion 'grimca' në një hapësirë ??9.6 miliardë vite dritë. Simulimi modelon evolucionin e Universit në më shumë se 13 miliardë vjet dhe nuk përqendrohet në formimin e yjeve dhe planetëve, por në vend të kësaj shikon sjelljen e materies së errët brenda një Universi në zgjerim.

Detajet e Uchuu janë aq të larta saqë ekipi mund të identifikojë gjithçka, nga grumbujt e galaktikave deri te haloset e materies së errët të galaktikave individuale. Meqenëse materia e errët përbën pjesën më të madhe të materies në Univers, ajo është nxitësi kryesor i formimit dhe grumbullimit të galaktikave.

Duhet një sasi e jashtëzakonshme e fuqisë llogaritëse dhe ruajtje për të krijuar një model të tillë të detajuar. Ekipi përdori mbi 40,000 bërthama kompjuterike dhe 20 milionë orë kompjuteri për të gjeneruar simulimin e tyre dhe prodhoi më shumë se 3 Petabajt të dhëna.

Për shembull, Exadrive nga Nimbus është një makinë me gjendje të ngurtë 100 TB në një faktor standard standard 3.5-inç. Sigurisht, do t'ju kushtojë 40,000 dollarë, por nëse keni të kursyer, pse të mos t’i përdorni për të mbajtur një univers në xhepin tuaj.

Ekipi Uchuu gjithashtu ka të dhënat e tyre të papërpunuara në skiesanduniverses.org, kështu që ju mund të eksploroni universin e tyre virtual gjithçka që dëshironi.

Tiranapost.al