Tech

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të universit

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Pikëpamja jonë për universin sapo është zgjeruar. Imazhi i parë nga teleskopi i ri hapësinor i NASA-s është i mbushur me galaktika dhe ofron pamjen më të thellë të kozmosit të kapur ndonjëherë.

Kapja fillestare e teleskopit hapësinor James Webb është më e largëta që njerëzimi ka parë ndonjëherë si në kohë ashtu edhe në distancë, më afër agimit të kohës dhe skajit të universit.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Ky imazh u pasua të martën nga lëshimi i katër shkrepjeve të tjera të bukurisë galaktike nga shikimet fillestare të jashtme të teleskopit, duke përfshirë një shkrepje blu dhe portokalli të një ylli që po vdes.

Me një përjashtim, imazhet e fundit treguan pjesë të universit të parë nga teleskopë të tjerë. Por fuqia e madhe e Webb, vendndodhja e largët jashtë Tokës dhe përdorimi i spektrit të dritës infra të kuqe i treguan ato në dritë të re.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

“Çdo imazh është një zbulim i ri dhe secila do t'i japë njerëzimit një pamje që nuk e kemi parë kurrë më parë,” tha administratori i NASA-s Bill Nelson, duke komentuar mbi imazhet që tregojnë formimin e yjeve duke gllabëruar vrimat e zeza.

“Përdorimi i spektrit të dritës infra të kuqe nga Webb lejon teleskopin të shohë përmes pluhurit kozmik dhe dritën më të largët nga qoshet e universit”, tha ai.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

“Ne kemi ndryshuar vërtet të kuptuarit e universit tonë”, tha drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ??Josef Aschbacher.

Agjencitë hapësinore evropiane dhe kanadeze iu bashkuan NASA-s në ndërtimin e teleskopit të fuqishëm.

Imazhi i parë i fushës së thellë të lëshuar të hënën gjatë një ngjarjeje të shkurtër të Shtëpisë së Bardhë është e mbushur me yje të shumtë, me galaktika masive në plan të parë dhe galaktika të zbehta dhe jashtëzakonisht të largëta që vështrojnë këtu dhe atje.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Pamja tregon një grumbull galaktikash në yjësinë e Hemisferës Jugore, Volans rreth 4.6 miliardë vite dritë larg. Një pjesë e imazhit është dritë nga jo shumë kohë pas Big Bengut, 13.8 miliardë vjet më parë.

Presidenti Joe Biden u mrekullua me imazhin që ai tha se tregon dritën më të vjetër të dokumentuar në historinë e universit. “Më lejoni ta them përsëri, 13 miliardë vjet më parë. Është e vështirë të kuptosh!” u shpreh Biden.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Imazhi i ngarkuar me qindra njolla, vija, spirale dhe rrotullime të ngjyrës së bardhë, të verdhë, portokalli dhe të kuqe, - efekti i shtrembërimit gravitacional ndërsa drita përshkon distanca të mëdha për të arritur teleskopin, - është vetëm një grimcë e vogël e universit, sipas administratorit të NASA-s Bill Nelson.

“Ajo që pamë sot është universi i hershëm,” tha astronomi i Harvardit Dimitar Sasselov në një intervistë telefonike pas zbulimit.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Çfarë është teleskopi Webb?

Teleskopi Hapësinor James Webb është një aparat revolucionar i krijuar për të parë nëpër kozmos deri në agim të universit.

Webb, i cili i shikon subjektet e tij kryesisht në spektrin infra të kuq, është rreth 100 herë më i ndjeshëm se paraardhësi i tij 30-vjeçar, Teleskopi Hapësinor Hubble, i cili rrotullohet rreth Tokës nga 547 km larg dhe vepron kryesisht në gjatësi vale optike dhe ultravjollcë.

Hubble ka parë deri në 13.4 miliardë vjet. Ai gjeti nënshkrimin e valës së dritës të një galaktike jashtëzakonisht të ndritshme në vitin 2016.

Astronomët matin se sa larg duken ata në vite dritë, ku një vit dritë është 9.3 trilion km, distancën që drita mbulon në një vit Tokë.

“Webb mund të shohë mbrapsht në kohë deri pas Big Bengut duke kërkuar galaktika që janë aq larg saqë dritës i janë dashur shumë miliarda vjet për të kaluar nga ato galaktika në teleskopët tanë,” tha Jonathan Gardner, zëvendës shkencëtari i projektit Webb gjatë një konferencë për media në qershor.

Sipërfaqja më e madhe që mbledh dritën e pasqyrës primare të Webb-it, - një grup prej 18 segmentesh gjashtëkëndore prej metali berilium të veshur me ar, - i mundëson asaj të vëzhgojë objekte në distanca më të mëdha, pra më larg në kohë, sesa Hubble ose çdo teleskop tjetër.

Ndjeshmëria e tij infra të kuqe e lejon atë të zbulojë burimet e dritës që përndryshe do të fshiheshin në spektrin e dukshëm nga pluhuri dhe gazi.

Të marra së bashku, këto karakteristika pritet të transformojnë astronominë, duke ofruar pamjen e parë të galaktikave foshnjore që datojnë vetëm 100 milionë vjet pas Big Bengut, pika teorike e ndezjes që vuri në lëvizje zgjerimin e universit të njohur rreth 13.8 miliardë vjet më parë.

Instrumentet e Webb-it e bëjnë gjithashtu ideale kërkimin e shenjave të atmosferave potencialisht që mbështesin jetën rreth një sërë planetësh të dokumentuar rishtazi që rrotullohen rreth yjeve të largët dhe vëzhgimin e botëve shumë më afër shtëpisë, si Marsi dhe hëna e akullt e Saturnit, Titan.

Me 6.4 metra, pasqyra e Webb-it e veshur me ar, në formë luleje, është më e madhja dhe më e ndjeshme e dërguar ndonjëherë në hapësirë.

Teleskopi i ri hapësinor i NASA-s dhuron imazhe spektakolare të

Ai përbëhet nga 18 segmente, njëri prej të cilëve u godit nga një mikrometeoroid më i madh se sa pritej në maj. Katër goditjet e mëparshme të mikrometeorit në pasqyrë ishin më të vogla. Pavarësisht ndikimeve, teleskopi ka vazhduar të tejkalojë kërkesat e misionit, me pothuajse asnjë humbje të të dhënave, sipas NASA-s.