Aktualitet

The Telegraph artikull për Shqipërinë: 11 fakte mahnitëse që nuk i dinit

The telegraph në shenjë feste shkroi nje artikull për Shqipërinë duke kujtuar 11 gjëra që ndoshta jo të gjithë i dinë.
The Telegraph artikull për Shqipërinë: 11 fakte mahnitëse

Këtë vit Shqipëria shënoi 104 vjetorin e pavarësisë nga Perandoria Osmane. The telegraph në shenjë feste vendosi të shkruante nje artikull për Shqipërinë duke kujtuar 11 gjëra që ndoshta jo të gjithë i dinë në lidhje më këtë vend sipas tyre të konsideruar “vend i vogël që mburret me një vijë bregdetare të Detit Jon dhe Adriatikut”. Shkruar nga Hugh Morris.

-Cfarë është Shqipëria ?

Së pari është kryesorja, shqiptarët  nuk i thonë vendit të tyre Albania, por  në gjuhën amëtare “Shqipëria”.

t1

-Më shumë shqiptarë jetojnë jashtë vendit sesa në vendin e tyre.

t2

Diaspora shqiptare është e gjerë që shtrohet më së shumti nga vendet fqinje si Greqia dhe Turqia duke shkuar edhe më larg në vende si SHBA dhe Kanada. Besohet se numri i shqiptarëve që jetojnë jashtë vendit është më i madh se sa popullsia e saj rreth 3 milionë. Qindra mijëra emigrantë u larguan pas rënies së regjimit komunist në vitin 1991 që pësoi një krizë të thellë ekonomike.

 

-Nuk ka orë nisje fikse nga autobusët shqiptarë

Autobusët shqiptarë, të quajtura Furgon nuk kanë asnjë afat kohor, ata nisen kur janë të gatshëm dhe të mbushur.

-Ka një personazh që ka fituar çmimin Nobel.

t4

Nënë Tereza edhe pse e lindur në Maqedoni, Shkup, ajo ishte shqiptare. Nënë Tereza fitoi cmimin Nobel për Paqe në vitin 1979 për punën e saj duke ndihmuar të varfërit në Kalkuta të Indisë.

-Buzëqeshja dhe dremitja kanë kuptime të ndryshme

Shqiptarët  dremisin kur duan të thonë jo dhe tundin kokën  kur duan të thonë po. Tregohuni të kujdesshëm kur të pyesni dhe të merrni përgjigjen, mos u ngatërorni.

-Është një nga vendet më të rrezikuar në Evropë.

Sipas raportit të vitit 2015 të Bankës Botërore të hartuar nga OKB, Shqipërua është një nga vendet e Europës me më rrezik nga fatkeqësitë natyrore. Vetëm në një kategori të tillë, me përjashtim të Serbisë fqinje dhe Holandës, Shqipëria konsiderohet të jetë në rrezik nga përmbytjet. Në vitin 2010 vendi u godit nga përmbuytje të mëdha duke detyruar më shumë se 7000 familje të evakuohen

-Ka qënë ishull komunist.

t7

Në kuptimin që asnjë vend nuk ka qenë ishull, Shqipëria konsiderohej e tillë. Një shtet komunist dhe krejt i vetëm në një det të komunizmit. Prapa pjesës se Perdes të hekurt, Shqipëria ishtë  pjesë e Bashkimit Sovjetik- ose një nga shtetet satelitore,  duke patur marrëdhënie me Titon e Jugosllavisë.  Enver Hoxha u tërhoq nga Traktati i Varshavës për të pushuar marrëdhëniet me Republkën Popullore të Kinës. Ai ishte gjithashtu vazhdimisht armiqësor ndaj Jugosllavisë fqinje.

-Është kthyer nga një ishull bunkeri ushtarak në një atraksion turistik.

Është kthyer një vend tërheqës për vizitorët edhe pse një propozim për të kthyer një zonë - kazino si Las Vegas Style është refuzuar.

-Shqipëria e njeh semaforin vetëm kur e sheh një të tillë.

 

Në vitin 1995, shoferët në Shkodër , në veri të Shqipërisë nuk  kanë pranuar të paguajnë 2000 lekë ose 13 paund të trafikut të lehtë tatimor, sepse qyteti i tyre nuk i kishte dritat. “ kjo është absurde” tha një shofer për Routers në atë kohë.

-Kishte një mbret. Zogu I nuk ishte emri i 2010 pushtuesve  por emri i mbretit të Shqipërisë nga viti 1928 deri në 1939. Sundimtari diktatorial ishte subjet i 55 tentativave për vrasje duke përfshirë edhe një në të cilën Zogu  vendosi të largohej e të mos kthehej kurrë.

t9

-Edhe pse vend i vogël, Shqipëria krenohet me më shumë se 3,250 lloje të bimëve dhe është përgjegjëse e 30% të të gjithë florës së Evropës.

-Lord Bajroni ishte tifoz i Shqipërisë.

Ai e vizitoi Shqipërinë në 1809 si pjesë e turnout të tij të madh të Mesdheut. Në një letër drejtuar nënës ai shkruan se shqiptarët kanë një veshje madhështore  dhe kuaj të mrekullueshë, “ Toka e Shqipëriaë”.