Seksi

Frika nga marrëdhëniet seksuale: Si shfaqet Genofobia dhe a është e kurueshme  

Frika nga marrëdhëniet seksuale: Si shfaqet Genofobia dhe a

Frika merr format më të papritura dhe gjenofobia është një prej tyre: duke përfshirë sferën seksuale, kjo fobi i ka rrënjët në zmbrapsjen totale ndaj çdo qasjeje dhe akti të natyrës fizike.

Ja se si manifestohet çrregullimi dhe çfarë mund të bëhet për ta luftuar atë.

Gjenofobia: kuptimi dhe etimologjia

Termi gjenofobia përkufizohet si një frikë e fortë nga marrëdhëniet seksuale dhe nga çdo veprim fizik që ërfshin intimitet. Ndonjëherë termi erotofobi përdoret edhe për të përshkruar këtë fobi, por megjithatë ka një kuptim më të gjerë, duke e shtrirë frikën jo vetëm në seks, por edhe në lakuriqësi dhe kontakt me lëngjet e trupit.

Genofobia shpesh cilësohet si një lloj çrregullimi ankthi.

Në këtë rast, marrëdhënia seksuale është stimuli që shkakton ankth dhe ankthi e shtyn personin të ndryshojë sjelljen edhe në mënyrë drastike për të shmangur atë situatë.

Shkaqet që çojnë në shfaqjen e genofobisë janë të ndryshme:

1. Trauma nga përdhunimi/abuzimi seksual

Ata që kanë pësuar dhunë seksuale mund të zhvillojnë gjenofobi gjatë procesit të rindërtimit të ekuilibrit të tyre psiko-emocional.

2. Frika se mos sëmuresh

Marrëdhënia seksuale, nëse është e pambrojtur, mbart rrezikun e sëmundjeve të shumta seksualisht të transmetueshme , përfshirë HIV-in. Ata që vuajnë nga gjenofobia kanë frikë se mos sëmuren dhe për këtë arsye e shohin seksin si diçka potencialisht të rrezikshme pavarësisht masave mbrojtëse.

3. Ankthi i performancës

Ndonjëherë ankthi i performancës mund të kthehet në gjenofobi të vërtetë: kur personi ka frikë se nuk mund të kënaqë partnerin.

4. Frika kulturore/fetare

Ata që jetojnë një sistem fetar ose kulturor që nuk i miraton marrëdhëniet seksuale në një tjetër, mund të zhvillojnë gjenofobi si pasojë e ndjenjës së fajit dhe frikës nga thyerja e praktikave fetare ose kulturore.

5. Dismorfizëm

Të kesh turp nga trupi ose të jesh i bindur se ke një "defekt" fizik që duhet eliminuar, e shtyn personin të shmangë çdo kontakt intim, nga frika se mos gjykohet apo tallen.

6. Vaginismus

Tkurrja e pavullnetshme e muskujve të vaginës gjatë penetrimit është një problem që bën që shumë femra të kenë frikë nga akti seksual. Kjo për shkak se vaginizmi e bën marrëdhënien jashtëzakonisht të dhimbshme në mos të pamundur dhe e bën personin të preferojë të shmangë totalisht momentet e intimitetit për të mos ndjerë dhimbje.

Simptomat e genofobisë

Përgjigjet ndaj gjenofobisë janë shpesh subjektive, por është ende e mundur të identifikohen simptoma specifike:

frikë ose ankth i fortë dhe i menjëhershëm sa herë që mendoni për seksin ose hyni në intimitet;
sulme paniku;
nervozizëm;
gjumë i shqetësuar dhe vështirësi për të fjetur;
parehati fizike: të përziera, dhimbje koke, marramendje dhe tension muskulor.

Shenja të tjera të gjenofobisë manifestohen përmes sjelljes që e shtyjnë personin të shmangë dhe/ose të dekurajojë kontaktin intim.

Këtu jane disa shembuj:

sabotimi i marrëdhënies me partnerin për të shmangur seksin;
duke nxjerrë justifikime për të mos pasur marrëdhënie intime;
refuzoni të hyni në marrëdhënie romantike në favor të vetmisë;
duke e bërë pamjen të padëshirueshme (pak a shumë me vetëdije);
palëvizshmëri gjatë marrëdhënieve seksuale.

Genofobia: trajtim dhe kurë

Shumë njerëz ndihen të turpëruar dhe hezitojnë të ndajnë një fobi të tillë thellësisht personale, por konsultimi me një psikoterapist me përvojë në çështjet seksuale mund të jetë ndriçues për të gjetur strategjitë e duhura bazuar në situatën tuaj dhe për të mposhtur genofobinë.

Tiranapost.al