Seksi

Miti shekullor i seksit

Miti shekullor i seksit

Himeni – ose korona vaginale, siç disa besojnë se duhet ta quajmë tani – ka qenë një qendër shqyrtimi dhe ankthi për shekuj. Si mund t'i japim fund miteve rreth tij?

Besimi se himeni ofron "prova" fizike të historisë seksuale është premisa e testimit të virgjërisë, një praktikë e dënuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në vitin 2018 si shkelje e të drejtave të njeriut. Teste të tilla mund të marrin forma të ndryshme; çdo gjë, nga ekzaminimet fizike të matjes së himenit apo dobësisë vaginale deri te ritualet e natës së dasmës ku pritet të shfaqet një çarçaf i gjakosur, madje edhe t'u tregohet familjeve të nuses dhe dhëndrit.

Pavarësisht se kjo nuk ka asnjë bazë shkencore – dhe pavarësisht se virgjëria në vetvete është një konstrukt social pa realitet biologjik – miliona në mbarë botën vazhdojnë të besojnë se historia seksuale e një gruaje është e shkruar disi në anatominë e saj dhe se të gjitha gratë cisgjinore gjakosen herën e parë që bëjnë seks. Asnjëra, sigurisht, nuk është e vërtetë – megjithatë besime të tilla mund të gjenden në gjuhë, fe dhe komunitete anembanë globit.

Kam gjetur shumë kërkime shkencore që fshijnë mitin, thotë Sophia Smith Galer autorja e librit Losing It: Sex Education for the 21st Century. Por zbulova gjithashtu një botë ku disa mjekë e mbështesin idenë, organe të shumta legjislative e mbështesin atë dhe ku shpesh ka një shpërfillje të plotë për informacionin e saktë rreth himenit në edukimin seksual në mbarë globin.

Himeni është një ind i vogël membranor që mund të gjendet pranë hapjes së vaginës. Është me të vërtetë mjaft e pabesueshme që një pjese e vogël indi në dukje pa qëllim i është atribuar një qëllimi kaq të pasaktë. Ka disa debate midis komunitetit shkencor rreth asaj se pse ekziston himeni në radhë të parë. A është ajo mbetje nga koha kur format tona parahistorike të gjitarëve rrëshqitën nga uji në tokë? A është ai për të ndihmuar që bakteret fekale të mos rrëshqasin në vaginë në foshnjëri? Askush nuk e di vërtet.

Shumë njerëz gabimisht besojnë se himeni mbyllet mbi vaginë, duke mos kuptuar se kjo do të thotë se një grua nuk do të jetë në gjendje të ketë menstruacione (një pakicë njerëzish e kanë këtë gjendje dhe mund të bëjnë një himenektomi për të ndihmuar në hapjen e kanalit). Në vend të kësaj, shumica e himenëve kanë një formë unazore ose gjysmëhënës dhe mund të marrin shumë forma me hollësi dhe trashësi të ndryshme.

Një studim i vogël i 36 adoleshenteve shtatzëna, i botuar në vitin 2004, zbuloi se personeli mjekësor ishte në gjendje të bënte "gjetje përfundimtare të penetrimit" vetëm në dy raste. Një studim tjetër i vitit 2004 zbuloi se 52% e vajzave adoleshente seksualisht aktive të intervistuara nuk kishin "asnjë ndryshim të identifikueshëm në indin himenal". Një ide binare se ose jemi seksualisht aktivë dhe nuk kemi himen të dukshëm, ose nuk jemi seksualisht aktivë dhe e kemi, thjesht nuk është e saktë.

Gjaku në çarçaf, një lloj testi i virgjërisë që përdoret në mbarë botën, bazohet gjithashtu në falsitet. Disa himene mund të rrjedhin gjak nëse akti është i papritur ose nëse nuk jeni të relaksuar, por gjaku në fakt ka shumë më shumë gjasa të vijë nga çarjet në murin vaginal për shkak të seksit të fortë ose mungesës së lubrifikimit.

Gjakderdhja nga seksi për herë të parë mund ose nuk mund të ndodhë, ashtu si gjakderdhja nga seksi në çdo kohë mund ose nuk mund të ndodhë. Arsyet e gjakderdhjes gjatë seksit përfshijnë ndjenjën e ankthit, të mos eksituar plotësisht ose të përjetoni një përkeqësim nga gjëra të tilla si infeksionet. Kur një mjeke obstetër anketoi kolegët e saj, duke i pyetur nëse kishin gjakderdhje herën e parë që kishin bërë seks apo jo, 63% e tyre thanë se nuk kishin pasur.

Artikull i BBC