Seksi

Pse shumica e grave i fshehin dëshirat e tyre seksuale tek partnerët intimë

Pse shumica e grave i fshehin dëshirat e tyre seksuale tek partnerët

Shumë gra ndihen ne siklet kur flasin me partnerët e tyre për seksin dhe dëshirat e tyre seksuale. Studiuesit tregojnë arsyet që i shtyjnë gratë të fshehin dëshirat e tyre seksuale.

Të fshehësh fantazitë seksuale dhe të dështosh në zbulimin e dëshirave seksuale janë dy gjëra krejtësisht të ndryshme. Fantazitë seksuale janë gjëra që frymëzojnë zgjimin seksual. Sidoqoftë, vetëm për shkak se dikush është i zgjuar, kjo nuk do të thotë se ata në të vërtetë duan ta zhvendosin fantazinë në realitet.

Një pjesëmarrës i kërkimit (Wahl) tha se fantazia e tij më e madhe dhe rruga më e sigurt për zgjimin seksual, ishte të mendonte për kapjen e gruas së tij duke bërë seks me një burrë tjetër. Në skenar, ai i shikoi ata të kryenin marrëdhënie seksuale nga një derë pjesërisht e hapur në dhomën e gjumit para se ai t’i zbulonte.

Kjo është një fantazi e çmendur. Megjithatë, në të vërtetë nuk donte ta kapte gruan e tij duke bërë seks me një burrë tjetër. Ishte një fantazi e pastër. Nëse ai donte që kjo të ndodhte, atëherë do të ishte dëshirë seksuale. Me dëshirën seksuale, dikush motivohet drejt sjelljes seksuale.

Mosgatishmëria për të zbuluar dëshirat seksuale nuk është e kufizuar tek gratë, e megjithatë, gratë shpesh janë në qendër të diskutimeve dhe kërkimeve kur bëhet fjalë për qëndrimet e ndaluara ndaj dëshirës seksuale.

Skenaret seksuale kanë qenë prej kohësh se shumica e grave që mohojnë vetveten rreth që duan seksualisht. Shumë gra vazhdojnë të besojnë se nuk kanë autonomi përsa i përket fuqisë seksuale, vetë-shprehjes seksuale, kënaqësisë seksuale, apo edhe orgazmës së tyre. Përqendrimi tek gratë dhe aftësia e tyre për të komunikuar dëshirën seksuale ishte pjesë e një studimi nga Herbenick, Eastman-Mueller, Fu, Dodge, Ponander dhe Sanders.

Herbenick, anketoi 1055 gra nga mosha 18 deri në 70+ rreth kënaqësisë seksuale, orgazmës dhe komunikimit seksual. 55% e të anketuarve raportuan se ata zgjodhën të mos flisnin për seks me partnerin e tyre intim, pavarësisht se e donin.

Arsyet për këtë vendim, i cili shpesh kufizon kënaqësinë seksuale, përfshijnë:

Nuk duan të lëndojnë ndjenjat e tyre (42.4%)

Nuk u ndjenë rehat duke hyrë në detaje (40.2%)

Turp nga ana e tyre (37.7%)

Nuk dinin si të kërkonin atë që donin seksualisht (35%)

Nuk doja të dukesha kërkuese (18.3%)

Nuk e ndjeva se ishte e rëndësishme (17.9%)

Frika nga refuzimi (11.7%)

Nuk mendoja se partneri do ta kuptonte (10.2%)

Nuk donte që partneri të mendonte se ishin "të çoroditur" (10.1%)

Nuk mendoni se partneri kujdeset për kënaqësinë e tyre (7%)

Grupimi i moshës 18-24 vjeç tregoi në mënyrë të konsiderueshme se:

Ata nuk dinin si të kërkonin atë që donin seksualisht

Ata kishin frikë nga refuzimi

Diskutimi i dëshirave seksuale nuk kishte rëndësi pasi ata ishin të pasigurt se do të kishin përsëri një takim seksual me tjetrin intim.

*Artikull i Psychology Today, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al