Lajme nga Bota

Ukraina padit Rusinë për gjenocid në Gjykatën e Hagës

Ukraina padit Rusinë për gjenocid në Gjykatën e Hagës

Ukraina ka ngritur një padi kundër Rusisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë të OKB-së në Hagë.

Lajmi u bë i ditur nga presidenti Volodymyr Zelensky i cili tha se vendi i tij ka paraqitur ankesë për gjenocid kundër Rusisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe po kërkon nga paneli i gjyqtarëve një vendim urgjent që urdhëron Rusinë të largohet nga territori i Ukrainës.

GJND-ja, e cila ka selinë në Hagë, është gjykata më e lartë e OKB-së dhe vendos nëse një shtet ka shkelur apo jo ligjin ndërkombëtar.

Gjykata nuk mund të ngrejë kallëzime penale kundër krerëve individualë të shtetit.