My Sweet Tooth

Po për gjuhën si duhet të kujdesemi?

Po për gjuhën si duhet të kujdesemi?

Nga Albina Shehu⁄ Ndërsa për dhëmbët flasim gjithmonë, për gjuhën ka shume pak informacion dhe i kushtojmë pak rëndësi. Higjienës së gjuhës duhet t`i kushtojmë të njëjtën rëndësi si dhëmbëve.

Ajo mund të jetë shkaktare për erën e keqe të gojës, shijen e keqe dhe ndryshimin e ngjyrës së saj.

Po për gjuhën si duhet të kujdesemi?

Si duhet të kujdesemi për gjuhën? A mjafton larja me furçën e dhëmbëve? Larja e gjuhës duhet bërë 2 herë në ditë me furçë dhe pastë e pasur me fluor.

Asgjë e re e në këtë pikë, por ajo që është më e rëndësishme është drejtimi i larjes së gjuhës me furçë.

Po për gjuhën si duhet të kujdesemi?

Konsiderojeni gjuhën për një moment si një tapet, qimet e të cilit përfaqesojnë papilat e gjuhes. Papilat e gjuhës na lejojnë të diferencojmë shijet e ndryshme të ushqimeve dhe pijeve.

Në mënyrë që qimet e këtij tapeti të pastrohen drejtimi i pastrimit duhet të jetë vetëm në një drejtim, e njëjta gjë duhet edhe me gjuhën, sepse në të kundërt papastëtitë e nxjerra do të rikthehen sërisht në gjuhë.

Ne dentistët rekomandojmë që gjuha të pastrohet me furçë dhe pastë mirëpo një mjet shumë i mirë për pastrimin e saj është dhe tongue scrapper. (më poshtë i ilustruar në foto)

Po për gjuhën si duhet të kujdesemi?

Tongue scrapper mund të gjendet lehtësisht në supermarket, drugstore apo farmaci dhe është shumë praktik, thjeshtë mos harroni se levizjet për pastrimin e gjuhës janë njesoj, pra nga brenda gojës për jashtë saj.