Nën lupën e Stela Sallakut

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje që nuk dëmtojnë mjedisin

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

2020 ishte viti në të cilin lufta për mbrotjen e mjedisit u bë modë. Ndërsa koronavirusi fitoi terren në fjalorin tonë, terma të tillë si 'qëndrueshmëri', 'upcycling' ose 'riciklim' filluan të shfaqen të lidhura jo vetëm me markat e luksit, por edhe me veshjet e zakonshme. Disa marka vendosën të zbatojnë procese të reja të qëndrueshme dhe të përshpejtojnë ato që ata tashmë kishin planifikuar për një kohë të gjatë.

Vivienne Westwood mbushi 80 vjet më 8 Prill dhe për 50 vjet revolucionalizoi modën. Sepse, para se çiklizmi të konsiderohej "mrekullia" që do të shpëtonte industrinë, ajo tashmë e kishte bërë.
Në 1981, stilistja britanike vuri në pasarelë koleksionin e saj të parë, megjithëse puna e saj tashmë kishte një ndikim të madh në Mbretërinë e Bashkuar falë marrëdhënies së saj të ngushtë me lëvizjen punk. Butiku i saj në Londër në 430 King's Road - të cilin ajo e hapi me Malcolm McLaren (është ende i hapur sot) - ishte si një Mekë për të rinjtë e margjinalizuar të kohës, të cilët e gjetën tek veshjet e dizajnuara nga Westwood.

Që atëherë dhe deri tani, kanë kaluar shumë vite, por qëndrimi i stilistes ndaj biznesit të modës dhe ndaj botës nuk ka ndryshuar. Së bashku me burrin e saj, Andreas Kronthaler, Westwood e ka bërë luftën kundër mbrojtjes së mjedisit një prej shtyllave të punës së saj.

Gjatë gjithë karrierës së saj, Vivienne ka ngritur zërin kundër ngrohjes globale, varfërisë botërore, mungesës së lirisë së fjalës dhe Brexit, por jo vetëm kaq. Ajo është mbretëresha e modës punk, e vendosur për të ndjekur rregullat e saj dhe për t'i dhënë fund mekanizmave të një bote që ajo nuk e konsideron të drejtë.

Pas prezantimit të koleksionit të saj për këtë sezon, stilistja dhe aktivistja e palodhur komentoi se qëllimi i markës së saj ishte të prodhonte vetëm një koleksion në vit, diçka shumë në përputhje me horizontet e saj të qëndrueshme. Përmes një deklarate, u shpjegua origjina organike e pambukut në bluzat e koleksionit dhe u përmend ndikimi i zvogëluar në mjedis i të gjitha veshjeve të saj. Është e qartë, pra, se revolucioni Westwood vazhdon.

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Stella McCartney

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Dizajnerja britanike, e cila këtë vit feston 20 vjetorin e markës së saj, markë e cila ka qenë partizane e mbrojtjes së mjedisit dhe riciklimit në modë.

Ruajtja e biodiversitetit dhe ruajtja e ekuilibrit të natyrës për të shmangur sëmundjet, aq sa është e mundur, ndryshimet klimatike, janë disa nga sfidat më urgjente me të cilat përballet industria e luksit në epokën pas-COVID. 19. Përgjatë historisë, fauna dhe flora kanë qenë gjithmonë një burim frymëzimi i përjetshëm për modën. Fatkeqsisht prodhimi i pakontrolluar i veshjeve ndikon negativisht në ekosistemet.

Njëzet vjet më parë përuruam një dekadë të re me pak ose aspak shqetësime në mendje. Megjithatë, siç ndodh zakonisht, që atëherë ka pasur zëra të shquar dhe të vendosur për të shkuar kundër rrymës. Stella McCartney (Londër, 1971) ka qenë gjithmonë e lirë. Dizajnerja britanike parashikoi zakone të reja të konsumatorit dhe hodhi themelet për një model biznesi etik, fitimprurës dhe të qëndrueshëm përmes markës së saj.

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Vivienne Westwood dhe Stella McCartney, pioneret e para që prodhuan veshje

Stela Sallaku/ tiranapost.al