Nën lupën e Stela Sallakut

Shtëpia e modës Dior zbulon për herë të parë skicat e 1947-1957 për dokumentarin Loïc Prigent

Shtëpia e modës Dior zbulon për herë të parë

Për herë të parë, shtëpia e modës Dior po hap arkivat e saj dhe po zbulon një thesar të pamasë para kamerave. Pas dizajneve të Yves Saint Laurent, Loïc Prigent trajton skicat e Christian Dior. Nga 1947 në 1957, couturieri diktoi modën, transformoi siluetën femërore e cila më pas lulëzoi si një lule në xhunglën urbane. Dizenjuesit e sotëm të shtëpisë francese të modës, vazhdojnë frymëzohen nga skicat e mjeshtrit të tyre, Monsieur Dior!

Të gjitha këto skica, herë të njohura dhe herë të pabotuara, mund të gjenden në një dokumentar njëorësh, i cili do të shfaqet në Arte.

Ashtu si skicat e Karl Lagerfeld, skicat e Christian Dior janë menjëherë të njohura. Koka anash, krahët e shtrira me hijeshi, beli shumë i theksuat, vija e zhdrejtë ... silueta e vajzës Dior është legjendare. Loïc Prigent gjurmon historinë e couturier përmes skicave të tij, nga kapelet e para që ai projektoi në vitet 1930 tek veshja New Look që e bënë kaq të famshëm.

Për t'i komentuar ato, gazetari thërret një panel ekspertësh nga shtëpia e modës: Anne-Marie Gossot, ish studio e parë, Sylvia Colle, mikja e couturier, Florence Müller, historiane, apo edhe Hamish Bowles nga botimi amerikan i Vogue. Pavarësisht nëse ata janë të njohur me skicat e Christian Dior apo i zbulojnë ato për herë të parë, të gjithë admirojnë mjeshtërinë dhe gjurmën e njohur të këtyre skicave legjendare. Falë anekdotave të studios, një analize të saktë të secilit goditje të lapsit dhe dëshmive të atyre që kanë punuar ngushtë me artistin, ne i afrohemi pak më shumë gjeniut të Dior.

Përshtatur nga Stela Sallaku/ tiranapost.al