Politikë

Sali Berisha non grata nga Amerika! E para në Shqipëri Yuri Kim që poston dokumentin e plotë

Sali Berisha non grata nga Amerika! E para në Shqipëri Yuri Kim

Deklarata e plotë:

Sot unë e bëj publike shpalljen Non Grata të Sali Berishës, ish president i Shqipërisë, ish kryeministër i Shqipërisë dhe ish deputet i parlamentit shqiptar për shkak të përfshirjes së tij në akte korruptive.

Në cilësinë e tij zyrtare , në veçanti si Kryeministër i Shqipërisë Berisha u përfshi në veprime korruptive, të tilla si shpërdorim i fondeve publike dhe ndërhyrje në proceset publike, duke përfshirë përdorimin e pushtetit të tij për përfitime personale dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes duke shpërdoruar besimin e popullit shqiptar tek institucionet e tyre qeveritare dhe tek zyrtarët publikë.

Për më tepër, retorika e tij tregon se ai është i gatshëm të mbrojë veten, anëtarët e familjes dhe aleatët e tij politikë në kurriz të hetimeve të pavarura, përpjekjeve antikorrupsion dhe masave të përgjegjësisë. Me këtë përcaktim, unë rikonfirmoj nevojën për llogaridhënie dhe transparencë në institucionet demokratike të Shqipërisë, proceset qeveritare dhe veprimet e zyrtarëve publikë shqiptarë.

Kjo shpallje është bërë nën Seksionin 7031 (c) të Departamentit të Shtetit, Foreign Operations, dhe Related Programs Appropriations Act, 2021.

Përveç Sali Berishës, përcaktoj publikisht si të papërshtatshëm për të udhëtuar drejt SHBA-ve, edhe bashkëshorten e tij, Liri Berisha, djalin e tij Shkëlzen Berisha dhe vajzën, Argita Berisha Malltezi. Këta individë nuk janë të përshtatshëm për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara.

Kjo shpallje riafirmon angazhimin e përkrahjes së SHBA-ve për reformat politike kryesore për institucionet demokratike të Shqipërisë. Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të qëndrojnë me popullin e Shqipërisë. Departamenti do të vazhdojë të përdorë autoritete si ky për të promovuar përgjegjësinë për aktorët e korruptuar në këtë rajon dhe në nivel global.

---

Today, I am announcing the public designation of Sali Berisha, a former President of Albania, former Prime Minister of Albania, and former Member of Parliament of Albania, due to his involvement in significant corruption.  In his official capacity as Prime Minister of Albania in particular, Berisha was involved in corrupt acts, such as misappropriation of public funds and interfering with public processes, including using his power for his own benefit and to enrich his political allies and his family members at the expense of the Albanian public’s confidence in their government institutions and public officials. Furthermore, his own rhetoric demonstrates he is willing to protect himself, his family members, and his political allies at the expense of independent investigations, anticorruption efforts, and accountability measures. With this designation, I am reaffirming the need for accountability and transparency in Albania’s democratic institutions, government processes, and the actions of Albanian public officials.

This designation is made under Section 7031(c) of the Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act, 2021. In addition to Berisha, I am publicly designating his spouse, Liri Berisha, his son, Shkelzen Berisha, and his daughter, Argita Berisha Malltezi. These individuals are ineligible to travel to the United States.

This designation reaffirms the U.S. commitment to supporting political reforms key to Albania’s democratic institutions.  The United States continues to stand with the people of Albania.  The Department will continue to use authorities like this to promote accountability for corrupt actors in this region and globally.

Deklarata e plotë publikuar nga DASH, nga Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken.

Sali Berisha non grata nga Amerika! E para në Shqipëri Yuri Kim

Sali Berisha non grata nga Amerika! E para në Shqipëri Yuri Kim

Sali Berisha non grata nga Amerika! E para në Shqipëri Yuri Kim