Rajoni

Bregu: Objektivi radhës, roaming zero mes BE-së dhe Ballkanit

Bregu: Objektivi radhës, roaming zero mes BE-së dhe Ballkanit

Pasi udhëtimi vetëm me karta identiteti është bërë i mundur në gjashtë vendet e rajonit, gjë që duhet të ndodhë deri në fund të këtij viti, RCC do të fillojë punën për heqjen graduale të roaming me Bashkimin Evropian.

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) Majlinda Bregu është e bindur se në fillim të muajit të ardhshëm do të nënshkruhen tre marrëveshje të rëndësishme, të arritura javën e kaluar në kuadër të Procesit të Berlinit në kryeqytetin gjerman.

Sipas njërës prej tyre, qytetarët e Ballkanit Perëndimor (BB) do të udhëtojnë në rajon vetëm me karta identiteti.

Kjo duhet të jetë funksionale e shumta deri në fund të vitit.

RCC tashmë është fokusuar në hapin tjetër – uljen e tarifave të roaming-ut ndërmjet Ballkanit Perëndimor dhe BE-së.

Dhe po punon intensivisht për këtë!

"Ne jemi të kënaqur që tre marrëveshjet e RCC-së përte cilat u punua aq shumë gjatë dy viteve të fundit për të parë dritën jeshile, u miratuan tashmë javën e kaluar nga Ministrat e Punëve të Jashtme të BB-së në Berlin, dhe do të nënshkruhen nga udhëheqësit gjatë Samitit të Berlinit," tha Bregu në fillim për Politicki.ba.

Bregu sqaron se Marrëveshja për Lirinë e Lëvizjes me Kartë Identifikimi në Ballkanin Perëndimor, Marrëveshja për Njohjen e Kualifikimeve të Arsimit të Lartë dhe Marrëveshja për Njohjen e Kualifikimeve Profesionale për Mjekët, Stomatologët dhe Arkitektët “janë në rrugën e duhur për t'u nënshkruar më 3 nëntor në Samitin i Procesit të Berlinit nga të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Të gjithë qytetarët e Ballkanit Perëndimor më në fund do të trajtohen në mënyrë të barabartë dhe do të kenë të drejtë të udhëtojnë me letërnjoftime brenda territorit të të gjashtë ekonomive.

Duke qenë se ky është një traktat ndërkombëtar, ai i nënshtrohet procedurës së ratifikimit në të gjashtë ekonomitë dhe zbatimi i tij do të fillojë 30 ditë pasi të gjitha ekonomitë të dorëzojnë letrën e ratifikimit, pranimit ose miratimit të Depozituesi – Maqedonia e Veriut”, thotë Bregu.

Në përputhje me politikën e RCC, termi "ekonomi" përdoret për të treguar juridiksionet kombëtare të Ballkanit Perëndimor duke qenë se Serbia nuk e njeh pavarësinë e Kosovës. Dhe Kosova* nuk është (ende) e njohur as nga Bosnja dhe Hercegovina.

"Duke pasur parasysh rëndësinë e çështjes, ne shpresojmë që qeveritë do të mbarojnë procedurën e ratifikimit sa më shpejt të jetë e mundur. RCC do të ngrejë një komision të përbashkët që do të mbikëqyrë zbatimin e marrëveshjes, duke u siguruar kështu që ne mund të heqim të gjitha pengesat për zbatim”, shpjegon Bregu.

Ndonëse nuk e fsheh kënaqësinë, Bregu është e kujdesshme.

"Meqenëse shumica e proceseve që lidhen me rajonin tonë janë dhe do të vazhdojnë të jenë nervozë, duke marrë më shumë kohë, duke kërkuar kapital serioz politik dhe diplomatik të investuar nga të gjitha anët, si nga qeveritë e rajonit ashtu edhe nga partnerët tanë në BE, ne në RCC jemi krenarë. se rajoni ka rënë dakord për tre marrëveshje lëvizshmërie të koordinuara nga RCC, zbatimi i të cilave, njëlloj si korsitë e gjelbra dhe marrëveshja rajonale e roaming, do të sjellë shumë shpejt ndikimin e tyre të manifestuar në terren.

Nuk kam dyshim se qeveritë përkatëse që kanë marrë një angazhim kaq serioz do të bëjnë të pamundurën për t'ua 'përcjellur' qytetarëve të tyre këtë paketë lirie të lëvizjes në një periudhë sa më të shkurtër kohore”, thotë Bregu.

Duke iu përgjigjur pyetjes së Politicki.ba për hapat e ardhshëm në aktivitetet e RCC-së dhe sa ka ecur procesi i regjimit të roaming-ut të lirë ndërmjet rajonit tonë dhe BE-së, ajo nuk e fsheh kënaqësinë:

“Reduktimi i tarifave të roaming-ut ndërmjet BE-së dhe Ballkanit Perëndimor është objektivi ynë tjetër madhor.

Dhe le të mos marrim asgjë si të mirëqenë, dhe le t'i vendosim gjërat në perspektivë. Krahasuar me gjysmën e dytë të vitit 2021, kur Ballkani Perëndimor u bë zonë e lirë roaming, me gjashtë muajt e parë të të njëjtit vit pati rritje të thirrjeve dalëse me 82%, në thirrjet hyrëse me 53%, qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës dërguan 25% më shumë SMS, dhe perdorimi i internetit është rritur me 169%!

Thënë këtë, ne kemi zhvilluar tashmë disa takime konsultimi me operatorët celularë nga BE-ja dhe Ballkani Perëndimor përhapat e ardhshëm.

Ky është një proces shumë kompleks i cili bazohet në vetërregullimin dhe marrëveshjet vullnetare ndërmjet operatorëve duke ndjekur parimet e gjithëpërfshirjes dhe transparencës. Gjithashtu, ne po mbështesim procesin e zbatimit të disa reformave të politikave që do të përmirësonin mjedisin e biznesit për operatorët celularë dhe po bashkërendojmë të gjitha hapat dhe aktivitetet me të gjitha ekonomitë e Ballkanit Perëndimor.

Ne synojmë të shohim rezultatet e para në uljen e tarifave të roaming për të dhënat deri në mesin e vitit 2023; por për të arritur këtë objektiv, diskutimet e intensifikuara me operatorët celularë do të vazhdojnë në nëntor dhe dhjetor”, thekson Bregu.

Ajo gjithashtu njofton një sërë ngjarjesh rajonale që do të zhvillohen në muajt e ardhshëm si Konferenca e Investimeve në bashkëpunim me ËB6 CIF, Butterfly dhe Forumi i Biznesit/Inovacionit në bashkëpunim me GIZ, dhe përgatitjen e Takimit Koordinues të Donatorëve për transformimin dixhital në bashkëpunim me KE dhe IFN.

Hapat e menjëhershëm pas nënshkrimit të 3 marrëveshjeve të shpallura kanë të bëjnë me përgatitjen e hapave të nevojshëm teknikë për të mbështetur hyrjen në fuqi të tyre dhe vendosjen e rregullave të bashkëpunimit ndërmjet ekonomive për të filluar zbatimin në përputhje me dispozitat e secilës marrëveshje etj.

Pra, kemi shumë për të bërë, shumë punë, ne e njohim dhe e pranojmë këtë. Dhe thjesht për të parafrazuar Kobe Bryant - gjërat e mëdha vijnë nga puna e palodhur, lufta dhe këmbëngulja.

Asnjë justifikim”, thotë Sekretarja e Përgjithshme e KBR, Majlinda Bregu në një intervistë për Politicki.ba.