Një nutricioniste ndan ushqimin e ‘nënvlerësuar’ të jetëgjatësisë që forcon sistemin imunitar
Nga Samantha Heller/ Po kërkoni një proteinë të shëndetshme dhe të lirë që mund të forcojë sistemin tuaj imunitar dhe t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë? Merrni disa bishtajore herën tjetër që të jeni në dyqan ushqimor.
Shumë njerëz nuk mendojnë menjëherë për bishtajore kur bëhet fjalë për ushqimet për jetëgjatësi. Por si nutricioniste, unë i ha ato çdo ditë si pjesë e dietës sime vegane për të mbajtur trupin tim të fortë dhe për të ndihmuar në luftimin e sëmundjeve.
Varietetet më të zakonshme të bishtajoreve janë fasulet, duke përfshirë fasulet e zeza, thjerëzat, fasulet garbanzo, bizele dhe fasulet lima.
Këtu janë disa përfitime kryesore shëndetësore të bishtajoreve:
Proteina: Bishtajoret janë një burim i shkëlqyer i proteinave, i cili është thelbësor për shumë funksione biologjike. Një filxhan siguron pesë deri në 10 gram proteina.
Fibra: Bishtajoret janë një burim i rëndësishëm i fibrave dietike – një filxhan përmban 4 deri në 14 gram. Fibra ndihmon në forcimin e sistemit imunitar , uljen e kolesterolit , zvogëlimin e inflamacionit, menaxhimin e sheqerit në gjak dhe përmirëson shëndetin gastrointestinal.
Mineralet: Bishtajoret përmbajnë minerale si kalium, kalcium, hekur, magnez dhe zink. Këto luajnë role thelbësore në procese si përdorimi i oksigjenit dhe funksioni imunitar.
Antioksidantë: Fasulet përmbajnë disa përbërës polifenol (të njohura si kimikate të shëndetshme bimore), duke përfshirë taninet, acidet fenolike dhe flavonoidet. Këto janë antioksidantë të fuqishëm që riparojnë qelizat dhe indet.